ZAKAZAN SASTANAK VLADIMIRA PUTINA I SI ĐINPINGA! Kineski diplomata progovorio o stvaranju novog svetskog poretka sa Rusijom! Ovo se već ZAPADU neće svideti!


IZVOR: Republika - 14.09.2022 | 18:40


Visoki kineski zvaničnik tvrdi da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom na uspostavljanju novog svetskog poretka koji će funkcionisati „u pravednijem i razumnijem pravcu“.

Foto: Tanjug/AP
ZAKAZAN SASTANAK VLADIMIRA PUTINA I SI ĐINPINGA! Kineski diplomata progovorio o stvaranju novog svetskog poretka sa Rusijom! Ovo se već ZAPADU neće svideti!

Jang Jieči, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), sastao se u ponedeljak sa odlazećim ruskim ambasadorom u Kini u Pekingu Andrejem Denisovim, izvestila je kineska državna novinska služba CGTN, a prenosi portal Amerikan Militari njuz

- Kineska strana je spremna da radi sa ruskom stranom na kontinuiranoj implementaciji strateške saradnje na visokom nivou između dve zemlje, zaštiti zajedničkih interesa i promovisanju razvoja međunarodnog poretka u pravednijem i razumnijem pravcu - rekao je Jang prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje je dobio Blumberg.

Jangov komentar dolazi u trenutku kada kineski lider Si Đinping treba da se sastane sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Samarkandu u Uzbekistanu u četvrtak i petak. Uzbekistan je ove nedelje domaćin samita Šangajske organizacije za saradnju.

Sijevo putovanje u Kazahstan, a zatim u Uzbekistan označiće njegovo prvo inostrano putovanje od početka pandemije. Sastanak između Sija i Putina će takođe biti prvi zajednički događaj otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Si Đinping

 

Kina i Rusija su se zbližile poslednjih godina, a posebno u mesecima od početka ukrajinske invazije. Kineski zvaničnici su izbegavali da okrive Rusiju za njihovu invaziju i više puta su kritikovali sankcije koje su SAD i druge zapadne zemlje uvele protiv Rusije kao odmazdu za Putinovu invaziju.

Rano u invaziji, kružili su izveštaji da Kina razmatra ukidanje sankcija i vojnu pomoć kako bi pomogla Rusiji. Kina još nije pružila takvu pomoć Rusiji, ali kineski izvoz automobila i elektronike popunio je prazninu koju su ostavile druge zemlje koje su povukle posao iz Rusije.

Prema Blumbergu, 81 odsto uvoza novih automobila u Rusiju u drugom tromesečju godine je proizvedeno u Kini. Kineski Ksiaomi je takođe postao najpopularniji brend telefona u Rusiji u to vreme.

Bonus video: