19 ATENTATA NA POLITIČARE VERNE KREMLJU! Obelodanjeni šok padaci: Putin i Rusija se od ovoga ne mogu lako oporaviti!


IZVOR: Republika - 01.09.2022 | 11:41


Na najmanje 19 proruskih političara pokušani su atentati na teritoriji Ukrajine od početka invazije 24. februara.

Foto: Tanjug/AP/profimedia.rs
19 ATENTATA NA POLITIČARE VERNE KREMLJU! Obelodanjeni šok padaci: Putin i Rusija se od ovoga ne mogu lako oporaviti!

Prema podacima portala wartranslated.com, atentati su pokašani na 10 političara iz regije Herson (10), u kojoj Ukrajina pokušava da sprovede kontraofanzivu.

Prema istim podacima, u Zaporožju je likvidirano 6 političara koji su na strani zvanične Moskve, dok je u regionima Harkova, Luganska i Donjecka likvidiran po jedan političar.

Hersonska oblast:

20. mart - u Hersonu, Pavel Slobodčikov, pomoćnik bivšeg gradonačelnika grada i načelnika proruske administracije Hersonske oblasti Vladimira Saldoa, ubijen je iz automobila u blizini svoje kuće.

20. april - Valerij Kulešov, pomoćnik zamenika šefa proruske administracije Hersonske oblasti Kirila Stremusova, ubijen je u automobilu u Hersonu.

18. jun - u Hersonu, usled eksplozije automobila, hospitalizovan je načelnik regionalnog odeljenja kazneno-popravne službe Jevgenij Sobolev, koga je postavila proruska administracija.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

22. jun - u Černobajevci dignut u vazduh automobil načelnika proruske administracije sela Jurija Turuleva, on je lakše povređen.

24. jun Dmitrij Savlučenko, šef odeljenja za porodicu, omladinu i sport proruske administracije Hersonske oblasti, poginuo je u eksploziji automobila u Hersonu.

7. jul - Zamenik načelnika policije Sergej Tomko ubijen je u svom automobilu u Novoj Kahovki.

4. avgust - šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saldo hospitalizovan je u Institutu Sklifosovski u Moskvi sa sumnjom na trovanje.

6. avgust - Vitalij Gura, zamenik načelnika administracije okupirane Nove Kahovke, ubijen je u svojoj kući. Zvaničnik je hospitalizovan sa teškim povredama, preminuo je dok je transportovan na Krim.

Foto: Printskrin

Krim

22. avgust - u Hersonu je dignut u vazduh automobil zamenika šefa odeljenja za unutrašnju politiku administracije okupirane Hersonske oblasti Igora Telegina, on je preživeo.

29. avgust -  Aleksej Kovaljov, zamenik predsednika uprave okupirane Hersonske oblasti za poljoprivredu, pronađen je mrtav u svojoj kući u Hola Pristanu. U junu mu je automobil dignut u vazduh, nakon čega je završio u bolnici.

Zaporiška oblast:

22. maj - Gradonačelnik Energodara Andrej Ševčik hospitalizovan je nakon eksplozije na ulazu u kuću.

11. jul - Izvršen atentat na načelnika uprave Melitopoljskog okruga Andreja Sigutu u Melitopolju. Prošao je bez povreda.

12. avgust - Oleg Šostak, jedan od vođa izbornog štaba Jedinstvene Rusije, ranjen je u Melitopolju od eksplozije.

24. avgust - od posledica eksplozije automobila poginuo načelnik uprave sela Mihajlovka Ivan Suško.

26. avgust - u Berdjansku, tokom eksplozije u blizini zdravstvenog centra u kome su živele izbeglice, Aleksandar Kolesnikov, zamenik načelnika saobraćajne policije grada, preminuo je od gelera.

27. avgust - Andrej Rižkov, šef gradske policije, pronađen je obešen u Mihajlovci.

Harkovska oblast:

10. jul - od posledica eksplozije automobila u blizini zgrade lokalne uprave poginuo starešina sela Veliki Burluk Jevgenij Junakov.

Luganska oblast:

2. mart - nakon što je otet, pronađen je mrtav bivši poslanik Luganskog regionalnog saveta, predsednik grada Kremenaja Vladimir Struk.

Donjecka oblast:

20. avgust - U Mariupolju je eksplodirala bomba kućne izrade na ulazu u zoološki vrt, koji je trebalo da poseti proruski gradonačelnik Konstantin Ivaščenko. Nije bilo štete.