STALNO ME PITAJU KOLIKO ĆEMO JOŠ IZDRŽATI! Šokantne tvrdnje diplomate iz Kijeva: SVI ČEKAJU PAD UKRAJINE!


IZVOR: Republika - 20.08.2022 | 15:52


Ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitrij Kuleba, kaže da ga neki od njegovih stranih kolega često pitaju koliko još njegova zemlja može da izdrži u ratu protiv Rusije.

Foto: Tanjug/AP;Shutterstock
STALNO ME PITAJU KOLIKO ĆEMO JOŠ IZDRŽATI! Šokantne tvrdnje diplomate iz Kijeva: SVI ČEKAJU PAD UKRAJINE!

Nekoliko zemalja na Zapadu čeka da se Kijev preda i misle da će njihovi problemi biti odmah rešeni kada se to dogodi, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Često me pitaju u intervjuima i dok razgovaram sa drugim ministrima spoljnih poslova: "Koliko ćete izdržati?". To pitaju, umesto da pitaju šta bi još moglo da se uradi da nam pomognu da zajedno pobedimo Putina u najkraćem mogućem roku - rekao je Kuleba, napominjući da takva pitanja sugerišu da "svi čekaju pad Ukrajine".

Kuleba je takođe dodao da su neke zapadne zemlje spremne da prihvate predaju Ukrajine u tekućem sukobu sa Rusijom i da ona ustupi neke od svojih teritorija, na šta je Kijev više puta insistirao da nikada neće pristati.

Foto: Tanjug/AP

 

Prošle nedelje, Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, isključio je vojni poraz Kijeva kao mogući scenario i dodao da će se boriti "do poslednjeg ruskog građanina na teritoriji Ukrajine", uz pomoć zapadnog oružja za koje kaže da će biti dostavljano u zemlju bez obzira na cenu.

Podoljak je takođe sugerisao da niko neće pokušati da pregovara o primirju sa Rusijom na račun Ukrajine, zbog reputacije predsednika Zelenskog.

Zelenski je u više navrata osudio insistiranje nekih zapadnih zemalja na mirnom rešavanju sukoba bez uzimanja u obzir interesa Kijeva.