PREDLOG GLUP I RECIKLIRAN! Na pomolu novi sukob u svetu: Spomenuta SMRTONOSNA ODMAZDA!


IZVOR: Republika - 19.08.2022 | 06:40


Kim Jo DŽong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, saopštila je da njena zemlja nikada neće prihvatiti "glupu" ponudu južnokorejskog predsednika Jun Suk Jola o ekonomskoj pomoći u zamenu za korake ka denuklearizaciji i optužila Seul za "reciklirane predloge" koje je Pjongjang već odbacio, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP
PREDLOG GLUP I RECIKLIRAN! Na pomolu novi sukob u svetu: Spomenuta SMRTONOSNA ODMAZDA!

U izjavi koju su severnokorejski mediji objavili danas, Kim Jo Džong je naglasila da njena zemlja nema nameru da odustane od svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila zbog ekonomske saradnje i poručila da "niko ne trguje svojom sudbinom za kukuruzni kolač“.

Visoka zvaničnica Severne Koreje dovela je u pitanje iskrenost poziva iz Seula na poboljšanje bilateralnih odnosa, u trenutku kada, kako je rekla, Južna Koreja nastavlja zajedničke vojne vežbe sa SAD i ne sprečava civilne aktiviste koji prebacuju propagandne letke protiv Pjongjanga i drugi "prljavi otpad'''' preko granice dve zemlje.

Kim Jo Džong je akođe ismejala vojne sposobnosti Južne Koreje, rekavši da je Jug "pogrešno locirao" mesto lansiranja najnovijih raketnih testova Pjongjanga u sredu, nekoliko sati pre nego što je južnokorejski predsednik iskoristio konferenciju za novinare da pozove Severnu Koreju da se vrati diplomatiji.

- Bilo bi bolje za njegovu reputaciju da začepi usta, nego da priča gluposti pošto nije imao ništa bolje da kaže - rekla je ona o Junovom predlogu.

Foto: Tanjug/AP

KIm jo Džong sa bratom Kim Džong Unom

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, izrazilo je "snažno žaljenje" zbog komentara Kim Jo Džong, a iz kabineta predsednika poručili su Pjongjangu da pokaže "uzdržanost" i "duboko razmisli" o ponudi Seula.

Kim Jo Džong je prošle nedelje zapretila "smrtonosnom“ odmazdom Južnoj Koreji zbog izbijanja epidemije kovid-19 u njenoj zemlji, za koju tvrdi da su je izazvali leci i drugi predmeti bačeni iz balona koje lansiraju južnokorejski aktivisti.

Jun Suk Jol je tokom govora na državnoj televiziji u ponedeljak ponudio paket ekonomske pomoći Severnoj Koreji ako ona preduzme korake ka denuklearizaciji i odustane od nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Ova ponuda velike pomoći u hrani i lekovima, kao i modernizaciji sistema za proizvodnju električne energije i morskih luka i aerodroma, nije se značajno razlikovala od prethodnih južnokorejskih predloga koje je Pjongjang odbacio, navodi AP.