AMERI TRI KORAKA ISPRED PUTINA! Ovo razorno oružje je novi adut Kijeva! NASAMS raketa stiže u Ukrajinu! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 31.07.2022 | 12:30


Amerika je čvrsto odlučila da stane na put ruskoj invaziji na Ukrajinu, te je najavila slanje Nacionalnog naprednog raketnog sistema zemlja-vazduh NASAMS.

Foto: YouTube/Printscreen
AMERI TRI KORAKA ISPRED PUTINA! Ovo razorno oružje je novi adut Kijeva! NASAMS raketa stiže u Ukrajinu! (VIDEO)

Kako se saznaje SAD će isporučiti dva raketna sistema NASAMS, četiri protivartiljerijska radara i 150.000 projektila od 155 mm kao deo novog paketa pomoći u naoružanju.

Slanje sistema NASAMS u Ukrajinu je od velikog značaja za Kijev, jer je to prvi sistem protivavdušne obrane koji će biti isporučen Ukrajini, a da je srednjeg dometa i naprednog zapadnog dizajna. 

Foto: YouTube/Printscreen

NASAMS

Jedini PVO srednjeg ili dugog dometa Ukrajini do sada je bio S-300 iz sovjetske ere. Do sada je Zapad Ukrajini isporučio projektile kratkog dometa, od kojih su većina prenosni projektili.

NASAMS (ili norveški napredni raketni sistem zemlja-vazduh) je raketni PVO sistem srednjeg do dugog dometa koji proizvodi norveška kompanija Kongsberg Defence & Aerospace u saradnji s Raytheonom iz Sjedinjenih Država.

NASAMS je najpoznatiji po korišćenju raketa Raytheon AMRAAM.

Prema dosadašnjim informacijama NASAMS će biti razmešeten u Kijevu i štitiće prestonicu Ukrajine od ruskih projekrtila, ali i napada avionima, prenosi Informer.