PANIKA ZBOG AJKULA U NJUJORKU! Napale pet puta za dve nedelje, naređen poseban nadzor! Ovo je razlog njihovog ponašanja!


IZVOR: Republika - 19.07.2022 | 07:20


Guvernerka Njujorka naredila je državnim agencijama da pojačaju nadzor na plažama Long Ajlenda, posle pet napada ajkula u prethodne dve nedelje.

Foto: pixabay.com
PANIKA ZBOG AJKULA U NJUJORKU! Napale pet puta za dve nedelje, naređen poseban nadzor! Ovo je razlog njihovog ponašanja!

Iznenadni niz napada ajkula počeo je 30. juna na plaži Džons, ali srećom nijedan od njih nije imao smrtni ishod, navodi Rojters.

- Preduzećemo mere da pojačamo patrole i zaštitimo posetioce plaža od potencijalno opasnih situacija - izjavila je guvernerka Njujorka Keti Hočul.

Ona je zatražila isplatu prekovremenog rada i povećanje broja spasilaca na plažama za 25 posto, rasporedivanje patrolnih camaca, dronova i helikoptera, kao i distribuciju materijala kako bi ljudi na plažama bili upozoreni na opasnost od ajkula.

Prvi napad ajkule zabeležen je 30. juna u blizini plaže Džons, kada je jedan plivač ugrizen za nogu, a potom je 3. jula napadnut spasilac tokom treninga.

Četiri dana kasnije napadnut je drugi spasilac, koji je zadobio lakše povrede skočnog zgloba.

Poslednja dva napada dogodila su se u sredu, kada su ajkule napale jednog surfera i jednog plivača.

Gevin Najlor iz International Shark Attacka je rekao kako se čini da su većinu napada izveli mladi peščani tigrasti morski psi, prenosi Tanjug.

- Mladi su obično manje pronicljivi kada ciljaju plen i manje iskusni. Veći su obično dalje od obale. Ali najbliži razlog je to što morski psi traže hranu - rekao je Najlor.

BONUS VIDEO: