"OSETIO SAM OŠTAR BOL I ZNAO SAM ŠTA JE" Još jedan napad AJKULE: Muškarac jedva uspeo da se dočepa obale


IZVOR: Republika - 14.07.2022 | 04:30


Još jedan napad ajkule na Long Ajlendu prijavljen je u sredu pošto je veslač ugrizen za nogu oko 7.30 časova na plaži Smit Point u okrugu Safolk u Njujorku, prenosi Dejli Mejl.

Foto: Printskrin/Youtube/DzulakaBumba
"OSETIO SAM OŠTAR BOL I ZNAO SAM ŠTA JE" Još jedan napad AJKULE: Muškarac jedva uspeo da se dočepa obale

Surfer, 41-godišnji muškarac, dobio je nekoliko povreda od ujeda ajkule. Posečena mu je noga od ujeda. Ajkula ga je oborila sa daske, međutim uspeo je da je udari. Iako ga je ujela, dok je pokušavala da se vrati do žrtve, talas je odneo čoveka na obalu, gde je hitno dobio pomoć. 

- To je bio poslednji kontakt sa ajkulom. Otkako se ovaj incident dogodio, nismo je više videli -rekao je izvršni direktor okruga Suffolk Steve Bellone. 

Foto: printscreen/youtube.com

Ajkula

Žrtva je rekla zvaničnicima da veruje da je njegov napadač peščana tigrasta ajkula duga oko četiri stope. Toplije temperature vode, čistiji okeani i više hrane rezultiraju većom interakcijom između ajkula i ljudi.

- Ovo je pitanje od neverovatnog značaja za sve nas ovde u okrugu Safolk. Dva incidenta za ovako kratak period su presedan - rekao je Bellone i dodao da je ovo drugi napad ajkule u poslednjih deset dana. 

Spasilac Zachari Gallo igrao je ulogu žrtve tokom vežbe kada ga je ajkula od pet stopa ujela u grudi i ruku 3. jula. Zadobio je šavove na grudima, a zvaničnici okruga Safolk zatvorili su plažu na Long Ajlendu za kupanje u nedelju nakon napada ajkule bez presedana. Spasilac je rekao da kada je osetio teksturu svog napadača, znao je da je to ajkula.

- Osećao sam oštar, oštar bol i kada sam osetio gumenu teksturu, znao sam da je to neka vrsta ajkule - rekao je Galo za CBS.

- Udario sam ajkulu tri puta. Išao sam bum, bum, bum. Pretpostavljam da se u trećem okrenula unazad i rep me je udario u grudi - istakao je on. 

Foto: commons.wikimedia.org/Pterantula (Terry Goss)

Ajkula

Izvršni direktor Bellone rekao je da plaža nije bila zatvorena za kupanje od kada je otvorena 1959. godine.

- Međutim, mislim da je to pokazatelj da je ono što gledamo nešto novo normalno. Interakcije između ljudi i ajkula sada bi se mogle povećati, a na sreću nismo videli nikakve značajnije povrede - istakao je on. 

Bellone je rekao da su zvaničnici odgovorili na najnoviji incident tako što su „stavili dron u vazduh“, kao i da su zvaničnici nadgledali vode na brodu VaveRunner.

- Pozivamo ljude da se drže podalje od vode kada spasioci nisu na dužnosti - rekao je on.

Takođe je dodao da plivanje u grupi „uvek ima smisla“, tako da ako je neko u nevolji, „pomoć je odmah tu“.

Dva napada u Njujorku

Dva napada u Njujorku dogodila su se kada je 17-godišnja devojka izgubila nogu nakon što ju je ujela ajkula na plaži u Floridi - spašena je kada joj je njen brat hitne pomoći odbio to stvorenje sa butine.

Addison Bethea je napadnuta kada su tinejdžerka i njen polubrat, Rhett Villingham (22) izašli u vodu u samo pet stopa vode u blizini ostrva Grassi, kod Keaton Beacha u okrugu Tejlor.

Foto: unsplash.com

Ajkula

Njen otac Šejn Adison (46) rekao je za Dejli Mejl da je njegova ćerka bila u čamcu brata Reta oko milju i po od obale plivala u vodi kada je iznenada osetila da ju je nešto udarilo u zadnji deo noge.

- Addison je mislila da se njen brat samo igra dok joj se ajkula od devet stopa nije zakačila za bedro i ona je počela da vrišti, a krvi je bilo svuda - rekao je.

Dok je njegova ćerka pokušavala da joj skine ajkulu sa noge, njen brat je počeo da tuče zver pokušavajući da oslobodi svoju sestru. Kada se oslobodila, zgrabio ju je i odneo do svog čamca. Slučajni stranac je video da je par u nevolji.

Ret je stavio svoju sestru na čamac stranca, a zatim je upotrebio podvez od 4 stope oko vrha njene desne natkolenice da zaustavi krvarenje.

- Ajkula ju je napala. Bila je veoma bleda i skoro pala u šok - rekao je Šejn. 

Rhett je pozvala hitnu pomoć i kada su se vratili na kopno, ona je prebačena u Memorijalnu bolnicu Tallahassee udaljenu nekih 80 milja.