UPUCAN PUTINOV PUKOVNIK!? Čovek koji je čuvao nuklearne šifre i "nosio kofer" pronađen u lokvi krvi!


IZVOR: Republika - 22.06.2022 | 11:51


Vadim Zimin, čovek koji je čuvao nuklearne šifre predsednika Rusije Vladimira Putina, pokušao je da se ubije?

Foto: Tanjug/AP
UPUCAN PUTINOV PUKOVNIK!? Čovek koji je čuvao nuklearne šifre i "nosio kofer" pronađen u lokvi krvi!

Zimin (53) je pukovnik u penziji, koji je dugo služio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i nosio kofer sa nuklearnim komandama. On je ovu dužnost obavljao i kod bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina.

On je svoj napredak nastavio pod patronatom sadašnjeg ruskog lidera, ali njegova tačna uloga nije precizno definisana, a ono što je posebno zanimljivo je da postoji samo jedna njegova fotografija.

Nedavno je dao otkaz u bezbednosnim službama i počeo da radi na novom poslu u Carinskoj službi. Ubrzo se suočio sa optužbama za uzimanje mita.

Prema pisanju medija, Vadim je sa bratom sedeo u svom stanu i pio alkohol, kada je u jednom trenutku otišao do toaleta, gde je pokušao da izvrši samoubistvo.

Njega je brat pronašao kako leži u lokvi krvi, a pored njegovog tela je pronađen pištolj IŽ 79-9TM. Odmah je pozvao Hitnu pomoć, a Zimin je preživeo i prebačen je na intenzivnu negu i u teškom je stanju.

Njegova vanbračna supruga, koja je lekar, bila je odsutna i lečila je ranjenike iz rata u Ukrajini, koji je Putin pokrenuo još 24. februara.

Sve ovo se dešava u vreme kada se Zimin nalazi pod istragom zbog navodnog primanja mita, prenosi britanski San, koji se poziv ana moskovski Komsomolets.

Inače, kada je reč o nuklearnom koferu, taj sistem je u Rusiji razvijen ranih 80-ih godina prošlog veka, a prvi put je u javnosti prikazan 2019. godine. Sadržaj kofera u potpunosti kontroliše nuklearni sistem Rusije i u svakom trenutku je spreman za lansiranje raketa. Kofer je u Rusiji poznat pod nazivom "Čeget" (Cheget).