ZLE SLUTNJE U VATIKANU: Papa Franja bi mogao da podnese ostavku!


IZVOR: Republika - 09.06.2022 | 14:51


Zbog zdravstvenih problema papa Franja mora da se podvrgne operaciji, koju odbija, a već je zakazao okupljanje i savetovanje kardinala za avgust.

Foto: Tanjug/AP
ZLE SLUTNJE U VATIKANU: Papa Franja bi mogao da podnese ostavku!

U italijanskim medijima odjeknula je vest o mogućoj ostavci pape Franje, koju bi mogao dati tokom leta. Povod za ovu vest bila je nedvosmislena izjava poglavara rimokatoličke crkve, u kojoj navodi da će se pre povući nego podvrgnuti operaciji.

Naime, papa već duže vreme muku muči sa desnim kolenom, koje mu posebno otežava kretanje, a operaciju odbija zbog straha od narkoze.

- Radije ću se povući nego podvrgnuti operaciji kolena - navodno je papa izjavio tokom privatnog sastanka sa italijanskim biskupima, što je preneo dnevnik "Il Mesađero".

Nije prvi put da se spekuliše o Franjinom povlačenju, budući da se prošle godine podvrgnuo operaciji stomaka, i tada je to morao da učini pod potpunom anestezijom.

Foto: Tanjug/AP

Papa zakazao okupljanje kardinala

Interesantno je da je papa Franja zakazao konzistorij, koji predstavlja okupljanje kardinala radi savetovanja pape, i on može biti vanredan, u ovom slučaju vrlo je verovatno da je  konzistorij tog tipa budući da je zakazan u najtoplijem mesecu, za 27. avgust. 

Nakon ovog okupljanja, predviđeno je da papa Franja otputuje u Akvilu gde će učestvovati na fešti praštanja koju je uveo papa Celestin V, nad čijim grobom se molio prethodnik pape Franje Benedikt XVI pre nego što je podneo ostavku.