OTKRIVENA POZADINA ŠOK ODLUKE BAJDENA - U KIJEVU MUK: Ovo je pravi razlog zašto SAD ne šalje moderno naoružanje u Ukrajinu!


IZVOR: Republika - 31.05.2022 | 12:36


Odluka američkog predsednika Džo Bajdena da Ukrajini ne isporuči naoružanje kojim bi ta zemlja mogla da izvede napade na teritoriju Ruske federacije izvala je revolt u Kijevu.

Foto: Tanjug/AP/profimedia/printscreen
OTKRIVENA POZADINA ŠOK ODLUKE BAJDENA - U KIJEVU MUK: Ovo je pravi razlog zašto SAD ne šalje moderno naoružanje u Ukrajinu!

Prema mišljenju analitičara, ovakav potez šefa Bela kuće govori o tome da SAD ne žele da Ukrajina pobedi u ovom ratu.

- Odluka američkog predsednika Džo Bajdena pokazuje da Bela kuća želi da rat traje beskonačno. SAD zato i pomažu Ukrajini taman toliko da rat traje duže - analizirao je vojni komentator Boško Jovanović.

- Predsednik Amerike Hari Truman, kad je bio u američkom kongresu je predlagao da Amerika ostane neutralna i da pomaže Veliku Britaniji i kad ona joča da pomaže Hitlera i tako u beskonačnost dok SAD ne bi izvukle maksimalnu korist rata u Evropi. SAD je stalo do nje same. SAD nije stalo do nikakvih vrednosti, jer ih je izgubila, a i nema više političara vizionara u svojim redovima kao što je Frenklin Delano Ruzvelt i Džon Kenedi - dodao je Jovanović za Kurir.

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

 

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden kratko je tokom posete Delaveru poručio da SAD neće Ukrajini slati raketne sisteme koji mogu da dosegnu Rusijiu.

Konkretno, umesto teškog raketnog naoružanja MLRS-M270 i taktičke rakete ATACMS Blok IV dometa 300 kilometara, Kijev će moći dobiti manji i lakši HIMARS, ali sa raketam dometa do 70 km.

Ova odluka veoma je pogodila vlast u Kijevu, a najemotivnije je reagovao Mikola Bielieskov, istraživač Nacionalnog instituta za strateške studije koji se nalazi pod predsednikom Volodimirom Zelenskim.

- Ovo je trenutak istine za Bajdenovu administraciju u ukrajinsko-ruskom ratu - nema zamene za M270/M142 u smislu sposobnosti koje su potrebne Ukrajini. Samo sposobnost Ukrajini da cilja rusku logistiku, C2 čvorove, artiljeriju, pojačala bi omogućila da se iscrpi ofanzivna - napisao je on.