GOREĆE CRNO MORE, AMERIKA SPREMA KLOPKU ZA PUTINA - UDARIĆE NA CRNOMORSKU FLOTU: Sledi dramatična eskalacija, CILJ BELE KUĆE JE SAMO JEDAN!


IZVOR: Republika - 20.05.2022 | 18:18


Sjedinjene Američke Države spremaju plan za uništenje ruske Crnomorske flote u Crnom moru kako bi oslobodile luke čija blokada od strane Moskve ugrožava svetske zalihe hrane.

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com
GOREĆE CRNO MORE, AMERIKA SPREMA KLOPKU ZA PUTINA - UDARIĆE NA CRNOMORSKU FLOTU: Sledi dramatična eskalacija, CILJ BELE KUĆE JE SAMO JEDAN!

Ove šokantne informacije obelodanio je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

On je na Tviteru otkrio da Kijev sa Belom kućom razgovara i o isporuci moćnog protiv brodskog naoružanja - Harpun i Naval, čime bi se, kako je naveo, sprečila ideja Rusije da izazove opšti rat u svetu.

 

 

- Efikasan rad Ukrajinaca na ratnim brodovima ubedio je Ameriku da pripremi plan za deblokadu luka. Razgovara se o isporukama moćnog protivbrodskog naoružanja (Harpun i Naval Strike Missile dometa 250-300 km) - naveo je on.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden

Njegova poruka usledila je nakon izveštaja Rojtersa da Bela kuća radi na planu stavljanja protivbrodskih raketa u ruke ukrajinskih trupa kako bi porazila pomorsku blokadu.

Direktna pomoć

Američki zvaničnici i izvori u Kongresu rekli su da moćne protivbrodske rakete na koje je Geraščenko pomenuo mogu biti ili direktno isporučene Ukrajini, ili prebačene preko evropskog saveznika.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ukrajina je pozvala na veću američku vatrenu moć osim artiljerije, projektila Javelin i Stinger koje trenutno ima kako bi mogla da potopi oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, dalje od svojih crnomorskih luka.

U aprilu, vodeći brod Crnomorske flote Rusije, Moskva, potopljen je ukrajinskim projektilima.

Globalni odjek

- Osim što bi nudila taktičku prednost za pomoć ukrajinskim ratnim naporima, snabdevanje sa više oružja bi takođe imalo globalne posledice, jer bi utrlo put ka ponovnom pokretanju isporuka žita i drugih poljoprivrednih proizvoda - navodi Njuzvik. 

Sa druge strane, pojedini američki zvaničnici su zabrinuti šta bi se moglo dogoditi ako ruske snage zarobe oružje i doprinese eskalaciji, navodi Rojters.