A BILI SU DOBRI DRUGARI: Kako je "Dart Vejder" došao na Trampovu crnu listu?!


IZVOR: Tanjug - 05.01.2018 | 17:24


Stiv Benon, nekadašnji glavni strateg za predsedničku kampanju Donalda Trampa, koji je sebe opisao kao Dart Vejdera iz Ratova zvezda i čoveka koji je prelomio predsedničku kampanju u Trampovu korist, sada se nalazi na njegovoj crnoj listi, piše "Dojče vele" (DW).

Foto: Tanjug/AP

Zaratili na "krv i nož": Stiv Benon (levo) i Donald Tramp

DW je naveo nekoliko činjenica koje govore o čoveku "koji je od besa, huškanja i izlizanih jakni napravio svoj zaštitni znak".

Ko je izgubio razum?

Dok Stiv Benon tvrdi da je izgurao Trampa do mesta predsednika, Tramp to vidi drugacije.

- Stiv ne predstavlja moju bazu. On misli samo na sebe - naveo je prvi čovek Bele kuće.

U tekstu se navodi kako može da izgleda neprijateljstvo kod besnih starijih muškaraca:

- Glupa k''o cigla - kazao je Stiven Benon o Trampovoj ćerki Ivanki. A njenog tatu je predstavio kao "gotovo nepismenog idiota koji se bojao ulaska u Belu kuću".

Takođe optužuje Trampa za saučesništvo u mogućem krivičnom delu njegovog sina.

Podseća se da su sve to Benonove optužbe koje su objavljene u knjizi "Oganj i gnev: Unutar Trampove Bele kuce", autora Majkla Volfa koja bi danas trebalo da se nađe u prodaji.

- On je izgubio razum - kazao je američki predsednik o Benonu.

Jedan blizak Trampov saradnik je ovako opisao bes predsednika:

- On je Benona na travi ispred Bele kuće upucao i pregazio sa tenkom. Onda je ubacio u rikverc i još jednom prešao preko njega - navodi DW.

U tekstu se navodi i da u međuvremenu posvađani muškarci dele mišljenje da se u besu i gnevu krije snaga.

Foto: Tanjug/AP

Tuži svog nekadašnjeg saradnika: Donald Tramp

Tamna strana

- Mračna strana vlasti je, međutim, već dugo Benonova religija. U razgovoru za list Njujork tajms sebe je uporedio sa Dartom Vejderom, inkarnacijom zla u svetu Ratova Zvezda. Za list Holivud reporter je kazao: "Tama je dobra. Dik Čejni. Sotona. To je moć.

Kao savetnik u Beloj kući, ubedeni nacionalista je od prvog dana pokušavao da utiče na Trampovu politiku. Tako da se svim liberalima sledi krv u žilama. Njegovo su maslo zabrana ulaska u zemlju za državljane više muslimanskih zemalja i apokalipticki opis stanja u SAD koji je Tramp procitao u inauguracionom govoru.

- Strah je dobar. Strah podstice na akciju - kazao je Benon u jednom intervjuu još 2010. godine. Tada je još bio filmadžija, koji je svojim šokantnim dokumentarcima huškao desničare u zemlji.

DW navodi i da je za razliku od predsednika Trampa, Benon decenijama proučavao političke teorije. 

Za politiku se, kaže, zainteresovao još krajem sedamdesetih godina, kao vojnik mornarice na jednom razaraču u Pacifiku i Indijskom okeanu. Predsednik Džimi Karter, smatra, nije dovoljno oštro reagovao na otmicu američkih državljana u Teheranu. Proistekla je kranje desničarska pozicija, jasno antiislamiska, kojom provejava i rasizam.

Najkasnije u leto 2017. godine napetosti izmedu Benona i drugih Trampovih bliskih saradnika u Beloj kuci postale su tako velike da je Tramp morao da se odluči za jednu stranu. Odlučio se protiv Benona. Nakon onog što je izjavio u Volfovoj knjizi, Trampovi advokati su predsednikovom bivšem coveku od poverenja zapretili pravnim merama.