AMERIKANCI ODIGRALI KLJUČNU ULOGU U LIKVIDACIJI RUSKIH GENERALA! Cure obaveštajni podaci - SAZNANJA KOJA MENJAJU SVE!


IZVOR: Republika - 05.05.2022 | 10:35


Visoki američki zvaničnici tvrde da su Sjedinjene Američke Države Ukrajini dale obaveštajne podatke koji su joj omogućili da tokom ruske invazije na svojoj teritoriji koja traje već 71 dan locira i ubije mnogo ruskih generala, piše Njujork Tajms.

Foto: Tanjug/AP
AMERIKANCI ODIGRALI KLJUČNU ULOGU U LIKVIDACIJI RUSKIH GENERALA! Cure obaveštajni podaci - SAZNANJA KOJA MENJAJU SVE!

Ukrajinski dužnosnici tvrde da su do sada ubili otprilike 12 generala.

Među podacima koje su Amerikanci dali našle su se i informacije o predviđenim kretanjima ruskih vojnika. 

Te su informacije izvučene iz nedavnog izveštaja koji su izradili Amerikanci, a koji se ticao ruskog tajnog plana borbe u Donbasu.

Američki zvaničnici nisu hteli da kažu koliko je tačno ruskih generala ubijeno na osnovu njihovih podataka.

Foto: Printscreen/TikTok

 

 

- SAD Ukrajini u najvećoj meri šalje informacije o lokaciji ruskog mobilnog vojnog vrha. Ukrajinci ta saznanja spajaju sa svojim obaveštajnim podacima kako bi izveli artiljerijske i druge napade u kojima su smrtno stradali komadanti u ruskoj vojsci - navodi se u članku, prenosi Jutarnji list.

Nakon što je u početnoj fazi bila prilično suzdržana po pitanju slanja vojne pomoći, Amerika je u poslednje vreme znatno povećala pomoć koju šalje Ukrajini.

Do sada joj je poslala više desetina milijardi dolara pomoći i naoružanje velikog kalibra.

- Obaveštajni podaci koje je SAD dao Ukrajini ukrajinskoj su vojsci pomogli da potvrdi da ispred nišana ima prave mete, kao i da locira nove. Retko je kada neka zemlja drugoj pomagala ovako kako SAD pomaže Ukrajini - navodi Njujork Tajms.

S obzirom na to da se u ranoj fazi rata nije uspela probiti do glavnog grada Ukrajine Kijeva, Rusija se okrenula utvrđivanju svojih pozicija na istoku te zemlje, ali i tamo njene trupe napreduju sporo i neujednačeno.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Administracije predsednika SAD Džo Bajdena pokušala je obaveštajne podatke koje je prikupila sa fronta u Ukrajini držati u tajnosti jer strahuje bi ruski predsednik Vladimir Putin njihovo slanje mogao interpretirati kao eskalaciju sukoba.

Američki funckioneri nisu precizirali kako su došli do podataka o lokaciji ruskog vojnog vrha jer ne žele ugroziti izvore koji im ih šalju.

Ministar obrane SAD-a Lojd Ostin prošlog je meseca rekao da Amerika Rusiju želi oslabiti do te mere da u Ukrajini više ne može raditi stvari koje je radila otkad je invazija počela.

Portparol Ministarstva obrane SAD-a Džon F. Kirby rekao je da Ministarstvo neće otkrivati detalje o procesu prikupljanja informacija, ali je potvrdio da Amerika Ukrajini šalje podatke kako bi se ova zemlja mogla odbraniti.