UDAR ĆE BITI MUNJEVIT! Putin uputio jezive pretnje svetu!


IZVOR: Republika - 27.04.2022 | 15:16


Najnoviji istup ruskog predsednika Vladimira Putina zapadni mediji shvatili su kao otvorenu pretnju od upotrebe nuklearnog oružja protiv bilo koga "ko se umeša u konflikt u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP
UDAR ĆE BITI MUNJEVIT! Putin uputio jezive pretnje svetu!

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je najnovije jezive pretnje svetu i to samo dan nakon što je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao kako je nuklearni rat ipak moguć. 

On je otkrio da su donete sve odluke o reagovanju Moskve u slučaju da dođe do pretnje strateškoj bezbednosti Rusije i upozorio da će se bilo koja zemlja koja pokuša da se umeša u dešavanja u Ukrajini suočiti sa brzim odgovorom Rusije.

- Ako se neko umeša u situaciju u Ukrajini i bude stvarao pretnju strateškog karaktera - udar će biti munjevit - upozorio je Putin, i istakao da će Moskva u tu svrhu upotrebiti sredstva koja ne poseduju njeni protivnici.

Ruski lider, koji je očigledno izgubio kompas kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini budući da je konflikt otišao predaleko, poručio je da su planovi da se njegova zemlja uništi sankcijama, "skroz propali".

- Protivnici su dugo vodili ekonomski rat protiv Rusije i uvodili su korak po korak nova i nova ograničenja u vidu sankcija, koristeći razne izgovore, a ponekad i bez izgovora -  rekao je Putin.

Govoreći o ekonomskom stanju zemlje, on je pokušao da uveri svoje sunarodnike da ruska rublja, bankarski sistem, transportni sektor i privreda u celini odolevaju sankcijama koje su uvedene Moskvi. Zatim je obećao odgovor na pokušaje da se Rusija izoluje.

Tu treba istaći da je nedavno i samo Rusko ministarstvo finansija istaklo kako očekuje da će se bruto domaći proizvod smanjiti za 8,8 odsto u 2022. u svom osnovnom scenariju, ili za 12,4 odsto po konzervativnijem scenariju. To je pokazao dokument u koji je Rojters imao uvid.

 

 

Govoreći o zastrašivanju ruskih novinara, Putin je poručio da je uveren da će ti pokušaji zastrašivanja propasti.

- Ono što želim da kažem i u šta sam potpuno siguran jeste da su ovakvi pokušaji zastrašivanja onih koji rade u medijskom prostoru, zastrašivanja ruskih novinara koji zauzimaju patriotski stav, osuđeni na totalni neuspeh - istakao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija, kako on zove invaziju na Ukrajinu, sprečila je stvarnu opasnost koja bi se desila na ruskoj teritoriji.

- Moramo jasno da shvatimo da su naši vojnici i oficiri sprečili stvarnu opasnost koja se nadvila nad našom zemljom - ocenio je Putin.

Dodao je da su vojnici i oficiri "svojom hrabrošću, odlučnošću i herojstvom sprečili masovni sukob koji bi se odvijao na ruskoj teritoriji, ali po tuđim scenarijima".

Najnoviji Putinov govor zapadni mediji su okarakterisali kao direktnu pretnju NATO saveznicima širom planete, kao i otvorenu pretnju nuklearnim oružjem "ukoliko nekome samo padne napamet da se umeša u sitacuiju u Ukrajini.