ŽESTOK UDARAC ZELENSKOG! Predsednik Ukrajine nikada jače opleo po NATO i EU: Vi ste krivi što rat nije završen!


IZVOR: Republika - 20.04.2022 | 06:19


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uperio je prstom u zvaničnike NATO i EU kao krivce za to što agresija na njegovu zemlju od strane Rusije još nije okončana.

Foto: Tanjug/AP
ŽESTOK UDARAC ZELENSKOG! Predsednik Ukrajine nikada jače opleo po NATO i EU: Vi ste krivi što rat nije završen!

Zelenski smatra da bi rat već bio završen da su NATO i Evropska unija više pomogli Ukrajini u borbi protiv Rusije.

On je dodao da je "situacija u Marijupolju i dalje jako teška, ali bez većih promena". Poručio je i da ruske snage blokiraju pokušaje da se organizuju humanitarni koridori za civile. Rekao je da je "nepoznata sudbina desetak hiljada stanovnika Marijupolja koji su se ranije preselili na teritoriju koja je pod kontrolom Rusije".

Predsednik Ukrajine tvrdi da je "znatno povećan intenzitet vatre u smeru Harkova, Donbasa i u regiji Dnjepropetrovska" i optužio je Putinovu Rusiju da namerno gađa stambene zgrade i civile.

- To je takva podlost koja će generacijama obeležiti rusku državu kao izvor apsolutnog zla - rekao je on.

Zelenski je uputio oštru poruku zvaničnicima NATO i EU, jer je naglasio da bi se rat već završio da su imali veći pristup oružju.

- Da smo imali veći pristup oružju koje nam je potrebno, koje imaju naši partneri i koje može da se meri sa oružjem koje koristi Ruska Federacija, već bismo završili ovaj rat. Mi bismo već obnovili mir i oslobodili svoj teritoriju od okupatora. Jer superiornost ukrajinske vojske u taktici i mudrosti je sasvim očita... - naglasio je ukrajinski predsednik. POGLEDAJ GALERIJU

On je dodao da je nepravedno je da je Ukrajina i dalje prisiljena da traži ono što njeni partneri godinama imaju i spremaju.

- Ako imaju oružje koje je potrebno Ukrajini, koje nam treba sada, ako imaju municiju koja nam treba ovde i sada, njihova je moralna dužnost da pomognu u zaštiti slobode. Pomozite da spasimo živote hiljade Ukrajinaca - istakao je Zelenski i na kraju dodao:

- Da smo dobili ovo što sada dobijamo u prvoj nedelji rata, korist za Ukrajinu i za slobodu u Evropi bila bi veća, siguran sam. A ako sada dobijemo sve što neki partneri planiraju dati Ukrajini u sledećih nedelja, to će spasiti živote na hiljade ljudi. Nadam se da će partneri čuti ovaj stav i shvatiti da je svaki dan bitan. Svako odlaganje pomoći Ukrajini daje okupatorima priliku da ubiju još Ukrajinaca - zaključio je predsednik Ukrajine.