SAD DONELE KLJUČNU ODLUKU, NA ISTOK UKRAJINE STIŽE MODERNO NAORUŽANJE: Da li će ovaj potez promeniti tok rata?!


IZVOR: Republika - 14.04.2022 | 06:28


Po prvi put, od početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD šalju Kijevu sofisticiranije i teže naoružanje, koje su neki zvaničnici administracije Džozefa Bajdena smatrali do pre nekoliko nedelja prevelikim rizikom za eskalaciju sukoba, prenosi CNN.

Foto: Tanjug/AP
SAD DONELE KLJUČNU ODLUKU, NA ISTOK UKRAJINE STIŽE MODERNO NAORUŽANJE: Da li će ovaj potez promeniti tok rata?!

Lista bezbednosne pomoći u vrednosti od 800 miliona dolara vođena je ne samo direktnim zahtevima Ukrajine, već i pripremama za novu vrstu borbe na otvorenim ravnicama jugoistočne Ukrajine, odmah do Rusije, na terenu koji predstavlja prirodnu vojnu prednost Moskve, navodi američka televizija.

Foto: Tanjug/AP

 

Bajdenova administracija je saopštila da novi paket naoružanja za Ukrajinu uključuje 11 helikoptera Mi-17 koji su prvobitno bili namenjeni za Avganistan, 18 topova haubica od 155 mm, još 300 dronova "Svičblejd" i radarskih sistema koji mogu da prate dolaznu vatru i precizno odrede njeno poreklo, što predstavlja sofisticiranije i teže naoružanje od prethodnih pošiljki, prenosi CNN.

Blinken: Rat daleko od završetka

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je da je rat u Ukrajini daleko od završteka uprkos povlačenju ruskih trupa iz okoline Kijeva.

- Rusija preraspoređuje svoje snage kako bi nastavila napade na istoku i jugu Ukrajine -rekao je Blinken, prenosi Glas Amerike na ruskom jeziku.

Istakao je da SAD, njihovi saveznici i partneri moraju da povećaju vojnu pomoć dok se Ukrajina, kako je naveo, "priprema za sledeću fazu borbe za svoju slobodu i budućnost".

- Nastojimo da maksimalno ojačamo poziciju Ukrajine u pregovorima i da povećamo pritisak na Putina - rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, SAD i međunarodna zajednica će rat koji je, kako je naveo, pokrenuo predsednik Rusije Vladimir Putin, pretvoriti u dugoročni strateški neuspeh Kremlja.