SPREMA SE NOVI UŽAS, KRVOPROLIĆE JE DALEKO OD KRAJA?! Snimljen Putinov konvoj kako ide na Donbas, Džonson obećao Zelenskom nikad moćnije oružje!


IZVOR: Republika - 10.04.2022 | 09:32


Novoobjavljeni satelistki snimci prikazuju pregrupisavanje ruskih snaga, tvrdi glavni ukrajinski štav, navodeći da je reč o pripremama za konačan udar na Izjum i Marijupolj.

Foto: Tanjug/AP
SPREMA SE NOVI UŽAS, KRVOPROLIĆE JE DALEKO OD KRAJA?! Snimljen Putinov konvoj kako ide na Donbas, Džonson obećao Zelenskom nikad moćnije oružje!

Svet sa zebnjom prati šta se događa 46. dana ruske invazije na Ukrajinu, a najnoviji satelistki snimci pokazuju da situacija nije nimalo bezopasna, te da bi šef Kremlja Vladimir Putin svakog trenutka mogao da krene u žestoku ofanzivu na Donbas

Naime, prema video-zapisima koje je napravila kompanija Maxar Technologies sa sedištem u SAD, primećeno je kako se ka Donbasu kreće konvoj ruskih borbenih vozila, a kako se tvrdi iz glavnog štaba Ukrajinske vojske, najverovatnije je reč o pregrupisavanju i pripremama za novi udar. 

- Konvoj je dug oko 13 kilometara i vidi se kako se kreće prema jugu kroz Veliki Burluk u Harkovskoj oblasti - prenose mediji i navode kako ukrajinske snage veruju da je cilj pregrupisanih ruskih vojnika da se probiju kroz ukrajinsku odbranu na području Izjuma, a istovremeno i dalje pokušavaju da stave pod kontrolu Marijupolj.

Nastavljena je i delimična opsada i bombardovanje Harkova.

 

 

U međuvremenu je u subotu u Buzovi, oslobođenom selu blizu ukrajinskog glavnog grada Kijeva, pronađena nova grobnica s desetinama tela civila.

Taras Didič, čelnik okruga Dmitrivke koja obuhvata Buzovu i nekoliko drugih obližnjih sela, rekao je za ukrajinsku televiziju da su leševi pronađeni u jarku blizu benzinske pumpe. Broj mrtvih tek treba potvrditi.

- Sada se vraćamo u život, ali za vreme okupacije ovde su bila žarišta. Mnogo civila je poginulo - rekao je Didič.

 

 

Rojters nije mogao odmah da potvrdi verodostojnost izveštaja o novoj masovnoju grobnici.

Budući da su u prvim nedeljama invazije ruske snage bile u ofanzivi na Kijev, mnoga mesta oko glavnog grada - među njima Makariv, Buča, Irpin i Dmitrivka - bila su pod stalnom vatrom. Lokalni ukrajinski mediji su početkom aprila izvestili o žrtvama pronađenim u blizini Buzove, a tada je pronađeno oko 30 tela.

Budući da je većina gradova i sela oko Kijeva sada slobodna, otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava izazvala su talas međunarodne osude, pogotovo zbog smrti civila u gradu Buči, severozapadno od glavnog grada.

U subotu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da se, iako Kijev sada nije pod pretnjom, Ukrajina priprema za tešku borbu s ruskim snagama koje se gomilaju na istoku zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski 

Ukrajinske vlasti upozorile su ljude na istoku zemlje da beže.

- Ruska agresija nikad nije bila ograničena samo na Ukrajinu, meta joj je cela Evropa - rekao je Zelenski u subotu i još jednom pozvao Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, kao i da Ukrajinu snabde s još oružja.

Kako je naglasio, Rusija sebi još može da priušti da živi u iluzijama, ali da je Ukrajina spremna za tešku bitku s agresorom.

- Ovo će biti teška bitka, ali mi verujemo u ovu borbu i u našu pobedu. Spremni smo da se istovremeno borimo i tražimo diplomatske načine koji će omogućiti okončanje ovog rata - izjavio je Zelenski kom je u subotu u poseti bio britanski premijer Boris Džonson. 

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Boris Džonson 

Džonson je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protivbrodske rakete, dodatnu podršku putem zajmova Svetske banke, kao i da će osnažiti sankcije prema Rusiji i odustati od korišćenja ruskih energenata. 

- Druge demokratske zapadne države trebalo bi da slede primer Velike Britanije. Vreme je da se uvede potpuna zabrana isporuke ruskih energenata i poveća isporuka oružja nama - ponovio je Zelenski novinarima nakon susreta sa šefom vlade u Londonu.