PUTIN OSVAJA CELU EVROAZIJU? Britanci tvrde da ruski lider želi da stvori prorusku imperiju od Vladivostoka do Lisabona!


IZVOR: Republika - 08.04.2022 | 07:30


Ruski predsednik Vladimir Putin nastoji da izgradi prorusko carstvo koje se proteže od "Vladivostoka do Lisabona", tumače britanski mediji reči bivšeg predsednika Rusije.

Foto: Tanjug/AP
PUTIN OSVAJA CELU EVROAZIJU? Britanci tvrde da ruski lider želi da stvori prorusku imperiju od Vladivostoka do Lisabona!

Bivši predsednik i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev naveo je, u objavi na Telegramu, da je Vladimir Putin započeo "invaziju na Ukrajinu" kako bi joj doneo mir.

Ove tvrdnje je izneo neposredno nakon izjava Zapada da "Moskva planira novu vojnu ofanzivu u južnim i istočnim delovima Ukrajine".

- Najbitniji cilj je promena svesti dela Ukrajinaca koji veruju u krvave priče pune laži - rekao je Medvedev i dodao:

- Cilj je postavljen zarad mira za buduće generacije ukrajinskog naroda i zarad prilike da se napokon izgradi otvorena Evroazija - od Lisabona do Vladivostoka.

On je takođe optužio "naciste, ubice i kolaboracioniste" za potpaljivanje rusofobije u Ukrajini još od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, prenosi Miror.

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska (Foto: Arhiva)

Medvedev je napomenuo da je Putinova specijalna vojna operacija pokrenuta kako bi "se bivša sovjetska republika demilitarizovala i denacifikovala".

Bivši predsednik Rusije je takođe u pitanje doveo i ukrajinsku nezavisnost poručujući:

Strastveni deo Ukrajinaca se poslednjih 30 godina molio za Treći rajh.

Komentari Medvedeva dolaze usred pojačane zabrinutosti zapadnih zvaničnika, uključujući šefa NATO-a Jensa Stoltenberga, da će Rusija nastojati da zauzme istočni ukrajinski region Donbas u "narednim nedeljama".