AKO STANE GAS, STAJE I DRŽAVA: U NEMAČKOJ raste zabrinutost, industrija bi mogla da doživi krah!


IZVOR: Republika - 02.04.2022 | 08:48


Nemačka privreda je u stanju uzbune iako još nije jasno da li je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da gas prodaje samo za rublje prazna pretnja.

Foto: pixabay.com
AKO STANE GAS, STAJE I DRŽAVA: U NEMAČKOJ raste zabrinutost, industrija bi mogla da doživi krah!

I kratkotrajni prekid snabdevanja ruskim energentima može da bude poguban. Privrednici u Nemačkoj ozbiljno brinu da zemlja može da zapadne u duboku krizu, ako Moskva obustavi isporuke, ili ako Zapad uvede embargo na uvoz ruskih energenata.

Šef hemijske kompanije BASF Martin Brudermiler upozorio je na nezapamćene štete za privredu u slučaju obustave uvoza ili dužeg prekida isporuke ruskog gasa i nafte.

- To za nemačku ekonomiju može da bude najteža kriza od kraja Drugog svetskog rata - rekao je Brudermiler.

I stručnjak za građevinarstvo i energetiku Lamia Mesari-Berker, savetnica nemačke vlade, upozorava na posledice.

Foto: Rupli TV

Ekonomski rat Vladimira Putina i Zapada se ne stišava

- Zaustavljanje bazične industrije može da izazove nezaustavljivi domino efekat i šteta bi teško mogla da se popravi - rekla je Mesari-Bekerova za dpa.

Šef kompanije Simens enerdži Kristijan Bruh izjavio je za dnevnik Handelsblat da će i kratkotrajni bojkot ruskih energenata nositi negativne posledice za Nemačku, veće od efekta na Rusiju.

Za neke sektore je, kako je rekao, snabdevanje gasom od životne važnosti.

- Uzmite samo industriju stakla. Kada se mašine jednom ohlade, gotove su. - rekao je Bruh.

Nemačko ministarstvo privrede u sredu je proglasilo rano upozorenje na vanrednu situaciju sa gasom, što je prvi od tri stepena vanredne situacije. Rano upozorenje je mera predostrožnosti i vlada je apelovala na potrošače i preduzeća da štede gas.

BONUS VIDEO: