Crna predviđanja Džordža Soroša: U Ukrajini je počeo je TREĆI SVETSKI RAT koji može da uništi našu civilizaciju


IZVOR: Republika - 14.03.2022 | 17:12


Američki milijarder i filantrop Džordž Soroš objavio je u austrijskom listu "Der Standard" gostujući komentar pod naslovom "Vladimir Putin i opasnost trećeg svetskog rata". Naročito se posvetio odnosu Rusije i Kine.

Foto: Printscreen/youtube
Crna predviđanja Džordža Soroša: U Ukrajini je počeo je TREĆI SVETSKI RAT koji može da uništi našu civilizaciju

Džordž Soroš je osnivač Fondacije Otvoreno društvo i veliki zagovornik liberalne demokratije. Rođen je u jevrejskoj porodici u Budimpešti 1936, preživeo je Drugi svetski rat i nacističku okupaciju a nakon rata emigrirao u Veliku Britaniju, gde je završio Londonsku školu ekonomije. Potom se odselio u SAD i osnovao jedan od najuspešnijih investicionih fondova na svetu, prenosi Index.hr.

"Početak trećeg svetskog rata koji ima potencijal da uništi našu civilizaciju"

"Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara označila je početak trećeg svetskog rata koji ima potencijal da uništi našu civilizaciju", dramatično započinje Soroš.

Piše da je invazija usledila nakon dugotrajnog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog Sija Đinpinga 4. februara - na dan početka proslave kineske Lunarne nove godine i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

"Na kraju tog sastanka njih dvojica objavila su pažljivo sastavljenu izjavu od 5.000 reči u kojoj proglašavaju blisko partnerstvo između njihove dve zemlje", podseća Soroš.

Problematična bliskost

"Iznenadilo me što se činilo da je Si Putinu dao carte blanch da napadne Ukrajinu i povede rat protiv te zemlje. Mora biti veoma uveren u to da će njegova potvrda za doživotnog vladara Kine kasnije tokom godine biti obična formalnost. Nakon što je svu moć skoncentrirao u svojim rukama, Si Đinping je pažljivo osmislio scenario koji ga stavlja u ravan sa Mao Cedungom i Dengom Sjaopingom", smatra Soros koji vidi veliku opasnost u približavanju Rusije i Kine.

"Nakon što je dobio Sijevu podršku, Putin je sa neverovatnom brutalnošću krenuo u realizaciju svog životnog sna. Sada star gotovo 70 godina, Putin smatra da ako želi da ostavi trag u ruskoj istoriji, to mora da bude sada ili nikada. Ali, on ima iskrivljenu percepciju uloge Rusije u svetu. Čini se da veruje kako ruski narod treba cara kojeg će slepo da slede. To je sušta suprotnost demokratskom društvu, to je vizija koja iskrivljuje ‘rusku dušu’, emocionalnu do sentimentalnosti", piše Soroš.

Putin izgubio dodir sa stvarnošću, Ukrajinci pružaju hrabar otpor

On smatra da se nekad lukavi KGB-ovac u poslednje vreme promenio, da se "čini da je razvio fiks-ideju i izgubio dodir sa stvarnošću. Za Ukrajince ima samo pohvale.

"U svakom slučaju, krivo je procenio situaciju u Ukrajini. Pretpostavljao je da će Ukrajinci ruskog govornog područja dočekati ruske vojnike raširenih ruku, ali pokazalo se da se oni ne razlikuju od stanovništva koje govori ukrajinski. Ukrajinci su do sada pružili neverovatno hrabar otpor u naizgled bezizlaznoj situaciji", piše.

Ruska vojska u lošem stanju

Soroš piše da je ruska vojska slabija nego što se misli.

"Ruska vojska se pokazala slabom kada je d

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Vladimir Zelenski

 

obila naredbu da napadne ukrajinsku braću. Također, ukorenjena korupcija u dodeli ugovora za odbranu odigrala je veliku ulogu u tim neuspešnim rezultatima. Umesto da okrivljuje sebe, čini se da je Putin izgubio razum u pravom smislu te reči. Odlučio je da kazni Ukrajinu jer mu se protivila i čini se da je izgubio sve inhibicije. On baca celu rusku vojsku u bitku i ignoriše sva pravila ratovanja, ne samo ono o neselektivnom bombardiranju civila. Od tada su pogođene brojne bolnice", navodi.

"Mogli bi lako da izgube rat"

Rusija bi vrlo lako mogla izgubiti rat, ističe Soroš.

"I SAD i Evropska unija šalju odbrambeno oružje Ukrajini, a u toku su i napori za kupovinu borbenih aviona MiG ruske proizvodnje, sa kojima su ukrajinski piloti upoznati. To bi moglo da napravi veliku razliku", apelovao je.

Kakav god bio ishod rata, Putin je već učinio čuda u promovisanju odlučnosti i jedinstva EU, konstatuje se u komentaru.

"Možemo samo da se nadamo da će Putin i Si biti svrgnuti pre nego što uspeju da izbrišu našu civilizaciju", zaključio je mračno Soroš.