PEKING POSLAO JAKU PORUKU: Kina ne okreće leđa Rusiji, sankcije nisu način za rešavanje sukoba


IZVOR: Republika - 28.02.2022 | 09:20


Komentarišući mogućnost da se kineske kompanije pridruže antiruskim sankcijama, diplomata je rekao da Peking zahteva da SAD ne narušavaju legitimna prava i interese Kine i drugih strana u rešavanju ukrajinskog pitanja.

Foto: Tanjug/AP
PEKING POSLAO JAKU PORUKU: Kina ne okreće leđa Rusiji, sankcije nisu način za rešavanje sukoba

Kina ne odobrava upotrebu sankcija kao sredstva za rešavanje sukoba, izjavio je u ponedeljak portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

- Kina ne podržava upotrebu sankcija za rešavanje problema i protivi se unilateralnim sankcijama koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu - rekao je Vang novinarima na pitanje o stavu Pekinga o isključenju Rusije iz platnog sistema SVIFT.

Komentarišući mogućnost da se kineske kompanije pridruže antiruskim sankcijama, diplomata je rekao da Peking zahteva da SAD ne narušavaju legitimna prava i interese Kine i drugih strana u rešavanju ukrajinskog pitanja.

- Kina podržava i ohrabruje sve što doprinosi mirnom rešavanju situacije u Ukrajini. Ukrajina treba da postane spona između Istoka i Zapada, a ne granica konfrontacije između velikih sila - rekao je diplomata, pozivajući strane da pregovaraju radi ublažavanja tenzije.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Vladimir Putin

 

Pored toga, portparolka je rekla da će Rusija i Kina nastaviti normalnu trgovinsku saradnju u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi.

Podsetimo, SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je globalna finansijska žila kucavica koja omogućava nesmetan i brz transfer novca preko granica. Funkcioniše kao sistem za brzu razmenu poruka kojima se korisnik obaveštava kada je novac poslat i kada je "legao" na račun.

Uspostavljen je 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja. Kroz njega dnevno prođe više od 40 miliona poruka o bilion transakcija kompanija i vlada.

Smatra se da ruska plaćanja čine više od jedan odsto tih poruka. Ruske kompanije izgubile bi pristup uobičajenim i trenutnim transakcijama koje SWIFT omogućuje i teško bi naplaćivale svoje vredne energente i poljoprivredne proizvode.

Banke bi verovatno morale direktno da posluju jedna s drugom, što bi izazvalo kašnjenja transakcija i dodatne troškove i na kraju bi ruskoj vladi uskratilo prihode.