OVAKO ĆETE SIGURNO ZNATI DA IMATE OMIKRON! Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izneo šokantno otkiće, NIJE NI MALAKSALOST, NI GLAVOBOLJA!


IZVOR: Republika - 07.02.2022 | 12:08


Dva simptoma, za koja se ranije verovalo da nemaju veze sa koronavirusom, sada su najčešći prvi znak zaraze omikronom kod vakcinisanih osoba.

Foto: Tanjug/AP
OVAKO ĆETE SIGURNO ZNATI DA IMATE OMIKRON! Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izneo šokantno otkiće, NIJE NI MALAKSALOST, NI GLAVOBOLJA!

Još od početka pandemije koronavirusa Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) uvrstio je mučninu i povraćanje na popis mogućih simptoma KOVIDA-19.

Međutim, lekari sada upozoravaju da bi upravo ta dva simptoma mogla najpre da se pojave kod pacijenata koji su zaraženi varijantom omikron.

- Kod delte simptomi gornjih disajnih puteva bili su vrlo ozbiljni i javljali su se u plućima. Pacijenti bi imali upalu pluća, poteškoće s disanjem i završavali bi na respiratoru - kazao je Bil Edmajer, glavni medicinski službenik bolnice u Alabami.

- Međutim, kod omikrona, pacijenti u većoj meri imaju gastrointestinalne probleme i imaju više simptoma - istakao je on.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Microbiology, Immunology and Infection pokazalo je da su želudačni problemi relativno čest rani simptom virusa. U istraživanju se navodi da se mučnina i povraćanje javljaju i kod odraslih i kod dece, te da to mogu biti početni simptomi infekcije.

Nadalje, gastrointestinalni simptomi takođe mogu biti znak da je osoba zaražena omikronom, a da nije reč o običnoj prehladi.

Tim Spektor, profesor genetske epidemiologije na King’s Collegeu u Londonu, istakao je da se ta dva gastrointestinalna simptoma češće pojavljuju kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane ili su primile buster dozu.