AMERIKANCI, BEŽITE IZ UKRAJINE! Panika u Kijevu, Stejt department izdao hitno upozorenje osoblju svoje ambasade, svet u šoku: SPREMA SE KATAKLIZMA?


IZVOR: Republika - 24.01.2022 | 08:30


Nedugo nakon izveštaja da Džo Bajden razmatra mogućnost slanja vojske na istok Evrope, Stejt department je izdao hitno upozorenje da Rusija može da napadne Ukrajinu svakog trenutka.

Foto: Tanjug/AP
AMERIKANCI, BEŽITE IZ UKRAJINE! Panika u Kijevu, Stejt department izdao hitno upozorenje osoblju svoje ambasade, svet u šoku: SPREMA SE KATAKLIZMA?

Sjedinjene Američke Države predvođene predsednikom Džoom Bajdenom naredile su članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju u trenutku sve napetijih odnosa Zapada sa Ruskom Federacijom i optužbi da se ta zemlja na čijem je čelu Vladimir Putin sprema za invaziju na bivšu republiku SSSR i upad u njen glavni grad Kijev

A da je potencijalna konfrontacija sa Rusijom razlog za evakuaciju nije krio ni američki Stejt department, navodeći kako su američki državljani u opasnosti zbog "kontinuirane pretnje Moskve vojnom akcijom".

Američki Stejt department je, takođe, odobrio dobrovoljni odlazak službenika američke vlade, poručujući da bi Amerikanci trebalo da razmotre hitan odlazak iz te zemlje, prenosi agencija Rojters.

- Bili smo u konsultaciji sa ukrajinskom vladom u vezi sa ovim korakom i koordinišemo dalje korake sa savezničkim i partnerskim ambasadama u Kijevu - saopštila je američka ambasada, prenosi Blic. 

U saopštenju ambasade se upozorava da bi "vojna akcija Rusije mogla da usledi u bilo kom trenutku i da vlada Sjedinjenih Država neće biti u poziciji da evakuiše američke državljane u takvim nepredviđenim situacijama, tako da građani SAD koji su trenutno prisutni u Ukrajini treba da planiraju u skladu sa tim".

Podsetimo, list "Njujork tajms" je kasno sinoć preneo da predsednik predsednik Bajden razmatra raspoređivanje nekoliko hiljada američkih vojnika u zemlje saveznice NATO u istočnu Evropu i na Baltik.

Foto: Tanjug/AP

Džon Kirbi, portparol Pentagona

Pentagon je odbio da komentariše taj izveštaj, ali je portparol Pentagona Džon Kirbi u petak izjavio da će se NATO postarati da ima "spremne opcije kako bismo pružili uveravanja našim saveznicima, posebno onima na istočnom krilu NATO.

Zvaničnici Stejt departmenta odbili su da kažu koliko se Amerikanaca trenutno nalazi u Ukrajini.

Saopšteno je i da američka ambasada u Kijevu nastavlja sa radom, a njena otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini.

Inače, nanoviji razvoj situacije izazvao je ozbiljnu zabrinutost u svetu da bi trenutka eskalacija odnosa na relaciji SAD-Rusija mogla da preraste u pravu kataklizmu.