OSUĐENA NAJMLAĐA MILIJARDERKA NA SVETU, PRETI JOJ 20 GODINA ROBIJE! Elizabet Holms uspela je da prevari ČITAV SVET!


IZVOR: Republika - 04.01.2022 | 09:13


Elizabet Holms je uspela da prevari čitav svet tvrdeći da ima tehnologiju kojom se preko samo nekoliko kapi krvi otkrivaju sve bolesti u telu.

Foto: Tanjug/AP
OSUĐENA NAJMLAĐA MILIJARDERKA NA SVETU, PRETI JOJ 20 GODINA ROBIJE! Elizabet Holms uspela je da prevari ČITAV SVET!

Osnivačica Teranosa i najmlađa milijarderka na svetu, koja je uspela da prevari čitavu planetu, Elizabet Holms (37) iz Vašingtona, proglašena je krivom za prevaru.

Njoj se sudilo zbog devet optužbi za prevaru, a zatim su podignute dve optužnice za urotu radi počinjenja prevare.

Holms je proglašena krivom po četiri tačke, a još nije potvrđen datum izricanja presude te je novo ročište zakazano za sledeću nedelju. Optužena je da je svesno lagala o tehnologiji za koju je tvrdila da može da otkrije bolest sa samo nekoliko kapi krvi, međutim, Holmsova i dalje tvrdi da nije kriva.

Preti joj kazna od 20 godina zatvora.

Foto: Tanjug/AP

Holmsova je svojim lažima zavela ceo svet 

- Elizabet Holms ide u zatvor na barem nekoliko godina - komentarisao je Dejvid Ring, advokat koji pomno prati slučaj Holms.

Odbrana je pokušala da prikaže mladu prevaratkinju kao ambicioznu preduzetnicu koja nije svesno počinila prevaru, već jednostavno nije razumela nedostatke Teranosove kompleksne tehnologije.

- Donosila sam odluke u dobroj nameri i nisam svesno počinila prevaru - tvrdila je ona. 

Tužioci su pak u više navrata ukazivali na dokumente u kojima se navodi njeno priznanje o lečenju, logotipovi farmaceutskih kompanija i lažno impliciranje o uspešnosti metodologije.

- Volela bih da to nisam učinila - priznala je Elizabet u jednom trenutku na sudu.

Njen tim, koji ju je branio, u završnoj reči je naveo da su dokazi o logotipu "odvlačili pažnju", te da je ona u to vreme bila u pregovorima s tim kompanija. Takođe su naveli da ju je zlostavljao njen bivši poslovni partner Sani Balvani, s kojim je bila u romantičnoj vezi dok su radili zajedno, a koji je 10 godina bio kopredsednik kompanije.

- Postojala je još jedna strana njenog odnosa s Balvanijem koju javnost nikada nije videla. Poveravanje Balvaniju, koji je bio njen primarni savetnik, bila jedna od njenih grešaka - naveo je advokat odbrane Lens Vejd.  

Foto: Tanjug/AP

Elizabet preti 20 godina robije

Holmsova je, takođe, svedočila o Balvanijevom navodnom zlostavljanju. Tvrdila je da je on kontrolisao šta radi, s kim provodi vreme, pa čak i šta je jela, a sve to kako bi je pretvorio u uspešnu izvršnu direktorku. Balvani je, s druge strane, odlučno demantovao tvrdnje o maltretiranju.

Inače, njih oboje su optuženi da su bili uključeni u višemilionsku šemu za prevaru ulagača u razdoblju od 2010. do 2015, kao i za prevare lekara i pacijenata koji su u razdoblju od 2013. do 2016. platili za usluge testiranja krvi.

Holmsova je kompaniju osnovala 2003. nakon što je odustala od studija na Univerzitetu Stanford kada je imala 19 godina, a vrhunac je doživela 2014. kada ju je Forbs proglasio najmlađom milijarderkom na svetu. Pre više od tri godine protiv nje je podignuta optužnica za više prevara, a ta bi priča uskoro mogla da dočeka svoj kraj.