PUTIN POKOSIO ZAPAD, MOMENTALNO REAGOVAO PENTAGON: Naš nosač aviona pokazaće Rusiji ko je Amerika, EVROPA JE MIRNA!


IZVOR: Republika - 29.12.2021 | 08:55


Samo nekoliko sati nakon izjave Vladimira Putina da bivše republike SSSR treba bliskije da se povezuju, reagovao je šef Pentagona Lojd Ostin i najavio promenu vojnog plana koji je uplašio svet.

Foto: Tanjug/AP
PUTIN POKOSIO ZAPAD, MOMENTALNO REAGOVAO PENTAGON: Naš nosač aviona pokazaće Rusiji ko je Amerika, EVROPA JE MIRNA!

Ruski predsednik Vladimir Putin najnovijom izjavom potpuno je paralisao Zapad u trenutku velikih napetosti na relaciji Moskva-Vašington, budući da SAD i NATO ne prestaju da optužuju Rusku Federaciju da sprema invaziju na Ukrajinu, pa je šef Kremlja sada samo dodatno podgrejao strahove zapadnih saveznika i naveo Pentagon na munjevitu akciju. 

Putin je, naime, pozvao na snažnije povezivanje zemalja koje su do pre 30 godina bile deo Sovjetskog Saveza, a zbog čega je i ranije mnogo puta kritikovan i optuživan da upravo takvim izjavama on aludira na obnavljanje novog Saveza. 

- Poslednjih decenija se mnogo toga dramatično promenilo - naglasio je Putin na skupu članica Zajednice nezavisnih država (ZND) održanom u u Sant Petersburgu i podsetio da su osnivanje ZND u decembru 1991. podstakli bezbednosni i ekonomski izazovi pred kojima su se našle te zemlje.

Labav savez uspostavljen je neposredno pre no što krajem decembra iste godine SSSR prestao da postoji.

- Savez ZND je trebalo da održi bliske veze zemalja koje su nekad činile SSSR, ali bivše republike su se u periodu koji je usledio vrlo različito razvijale - rekao je Putin i tom prilikom izbegao da spomene Ukrajinu koja se povukla iz ZND nakon što se 2014. poluostrvo Krim otcepilo od njene teritorije i pripojilo Rusiji, kao i Gruziju, koja je takođe napustila ZND nakon što ju je Moskva 2008. napala.

Gotovo momentalno su nakon tih reči ruskog predsednika reagovale Sjedinjene Američke Države, koje su promenile plan o pomeranju svog moćnog nosača aviona, Harija Trumana, iz Sredozemnog mora, najavivši kako će on ostati tu gde jeste kako bi se "Rusiji pokazalo ko su SAD".

Vest o promeni vojnog plana svetu je obelodanio šef Pentagona i ministar odbrane Amerike, Lojd Ostin, koji je poručio kako je zadatak američkog nosača da "umiri Evropljane".    

- Ministar obrane je naredio desantnoj skupini USS Hari Truman da ostane u operativnoj zoni evropskog zapovedništva (Eucom), umesto da se uputi u operativnu zonu glavnog zapovedništva (Centcom), kao što je bilo planirano - rekla je za AFP zvaničnica Pentagona, koja je htela da ostane anonimna.

- Naša reakcija je nužna kako bismo pred našim saveznicima i partnerima potvrdili zauzimanje za našu zajedničku odbranu - poručila je ona.

USS Hari Truman i njegova desantna skupina uplovili su 14. decembra u Sredozemno more s namerom da kroz Suecki kanal dođu u Persijski zaliv. Taj plan je sada potpuno promenjen. 

Podsetimo, uprkos napetostima i žestokim optužbama na račun Rusije, Amerika je u ponedeljak pristala da sa ruskim zvaničnicima u januaru organizuje sastanak na kom bi trebalo da se razmatraju bezbednosna pitanja od velike važnosti za čitav svet, a na čemu je insistirao upravo predsednik Putin. Osim sa SAD, ruski predstavnici će se sastati i sa zvaničnicima NATO.