Antivakseri u Beču protestom ometali božićni šoping


IZVOR: Republika - 19.12.2021 | 06:43


Iako je policija za danas zabranila proteste do 18 časova, kako bi se trgovcima omogućilo da neometano rade posle tri nedelje zaključavanja, protivnici epidemioloških mera pokušali su u Beču da ometaju božićni šoping i probijali su policijske barikade.

Foto: Tanjug/AP
Antivakseri u Beču protestom ometali božićni šoping

Policija je uhapsila više lica zbog pružanja otpora, a među policajcima, kako je saopšteno, ima više povređenih.

Antivakserski pokret „Ljudi, slobode, osnovna prava“ (MFG) organizovao je protest na trgu Švarcenbergplac, i mimo dogovora krenuli su u šetnju centrom grada, probivši policijske barikade.

Za današnji dan podneto je ukupno 38 prijava za održavanje demonstracija, od kojih je devet odbijeno, navode Vesti Online.

Među najavljenima bio je i protest MFG koji je dobio odobrenje da se održi i pre 18 časova, ali bez mogućnosti šetnje kroz gradske ulice.

Više stotina učesnika, među kojima je bio i glavni antivakser Martin Ruter, okupilo se na trgu Švarcenbergplac.

Najpre je sve bilo mirno, ali je potom više učesnika krenulo da probija barikadu kako bi šetali gradom.

Povorka se podelila u više grupa, koje su krenule u više pravaca.

I na trgu Štefansplac ispred katedrale Štefansdom okupio se jedan broj demonstranata, koji su pokušavali da upadnu u crkvu, u kojoj se nalazi i punkt za vakcinaciju.

Jedna grupa demonstranata uspela je da uđe u Mariahiflerštrase ulicu u kojoj se nalaze brojne prodavnice, u nameri da ometaju božićni šoping, a upadali su i u tamošnje tržne centre.

Učesnici protesta nosili su, kao i ranije desničarske zastave, ali i zastave brojnih evropskih država, među njima je bila i srpska zastava, koja se može često videti na demonstracijama antivaksera i protivnika epidemioloških mera.