MOJ SIN UMALO NIJE UMRO OD POSTKOVID SIMPTOMA ZA KOJE NISAM NI ZNALA DA POSTOJE! Kada se zarazio gotovo da nije bio bolestan, a onda je usledio užas!


IZVOR: Republika - 18.12.2021 | 11:55


Majka Kupera Hejtona preživela je pravi pakao nakon što su se njenom jedanaestogodišnjem detetu pojavili neobjašnjivi simptomi čak četiri nedelje nakon infekcije koronavirisom.

Foto: Printscreen
MOJ SIN UMALO NIJE UMRO OD POSTKOVID SIMPTOMA ZA KOJE NISAM NI ZNALA DA POSTOJE! Kada se zarazio gotovo da nije bio bolestan, a onda je usledio užas!

Maleni Kuper Hejton (11) iz Britanije preživeo je zajedno sa svojom majkom Pipom Kruk (38) pravi pakao nakon što se zarazio koronavirusom i u jednom trenutku završio u bolnici, gde su se lekari danima borili za njegov život. 

Međutim, to se nije dogodilo jer je Kuper imao simptome KOVIDA-19, već zbog stanja koje mu se javilo čak četiri nedelje nakon što je testiran pozitivno na koronu, a o kom njegova porodica ništa nije znala. Kasnije su i lekari priznali da je u pitanju slučaj o kakvom veoma malo znaju iako pandemija opake zaraze polako ulazi u treću godinu. 

- Četiri nedelje nakon što smo otkrili da je zaražen, Kuperu se pojavila neobjašnjivo visoka temperatura. Pre toga je nijednom nije imao i infekciju je prošao praktično bez simptoma. Ubrzo je izgubio apetit, postao letargičan i počeo da se žali na propadanje ispod levih rebara, kao i na bol u stomaku - ispričala je Krukova, nastavivši da je dete odmah odvela u bolnicu po preporuci lekara opšte prakse koji je posumnjao da mališan ima sepsu.   

Ipak, lekari u Kraljevskoj univerzitetskoj bolnici u Lankasteru su odmah utvrdili da Kuper pati od pedijatrijskog inflamatornog multisistemskog sindroma (PIMS). U pitanju je izuzetno retko stanje koje pogađa 0,5 odsto dece koja su preležala KOVID-19, pri čemu jedno od petoro mališana zahteva bolničko lečenje. 

- Kuperu je temperatura neprestano rasla i po telu mu se pojavio osip. Lice mu je oteklo, usne su mu postale krv-crvene, kao i beonjače. Ultrazvukom je utvrđeno da ima infekciju u stomaku i da zapaljenje slezine - ispričala je dečakova majka koja je sa njim provela tri duge noći u bolnici. 

Kako je priznala, osećala je ogromnu krivicu jer kao majka nije znala šta sve može da joj se dogodi s detetom. 

- Deca mogu da ostanu sa trajnim oštećenjem na srcu ako se ovo stanje ne prepozna na vreme. Mogu i da umru - istakla je zabrinuta žena.  

Njen sin je proveo ukupno šest dana u bolnici, od kojih je tri bio na intenzivnoj nezi.  

Prema zvaničnim podacima, PIMS se razvija između četiri i šest nedelja od dijagnoze KOVIDA-19. Simptomi mogu da budu i izražen osip po stomaku, dijareja, povraćanje, izuzetno crven jezik i crvene, ispucale usne.