NOVA NEMAČKA VLADA ŽESTOKO SE OBRUŠILA NA PUTINA! Analena Berbok tek što je stupila na dužnost poručila je ruskom predsedniku: PLATIĆEŠ VISOKU CENU!


IZVOR: Republika - 09.12.2021 | 14:44


Nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok žestoko je reagovala na spekulacije da se Ruska Federacija sprema za invaziju na Ukrajinu i zvaničnoj Moskvi poslala oštru poruku.

Foto: Tanjug/AP
NOVA NEMAČKA VLADA ŽESTOKO SE OBRUŠILA NA PUTINA! Analena Berbok tek što je stupila na dužnost poručila je ruskom predsedniku: PLATIĆEŠ VISOKU CENU!

Članovi nove nemačke vlade, koji su tek juče položili zakletvu u Bundestagu, nisu još valjano ni počeli da rade, a već su rešili da se obruše na Rusku Federaciju i njenog predsednika Vladimira Putina. 

To je među prvima uradila nova ministarka spoljnih poslova Nemačke i šefica Zelenih, Analena Berbok, koja je istakla da će zvanična Moskva platiti visoku cenu ako se samo usudi da krene u invaziju na sebi susednu Ukrajinu. 

- Rusija bi, u slučaju da ponovo povredi državnost Ukrajine, platila visoku političku i ekonomsku cenu.Neprikosnovenost granice i ukrajinski suverenitet nisu predmet trgovine i Berlin je spreman da pomogne da se pronađe diplomatsko rešenje tog konflikta - poručila je Berbokova iz Pariza, gde boravi u svojoj prvoj poseti u svojstvu nemačke ministarke.

- Nastavćemo saradnju sa EU i NATO s ciljem da se ne dozvoli vojna eskalacija - poručila je odlučno Berbokova, prenosi Sputnjik.

Sa njenim stavom se složio i francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan istakavši da postoji potreba za deeskalacijom u Ukrajini i u tom kontekstu pozdravio razgovor predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.

- Detaljno smo razgovarali o situaciji u Ukrajini u kontekstu vojne mobilizacije Rusije u blizini njenih granica - poručio je Le Drijan.