CIGARETE IDU U ISTORIJU! Naredne godine na snagu stupa zakon koji će u POTPUNOSTI ZABRANITI PRODAJU DUVANA, spasava se generacija rođena nakon 2008!


IZVOR: Republika - 09.12.2021 | 11:01


Ogromna štetnost duvanskog dima, ali i generalno konzumacije cigareta, naterala je mnoge države da donesu zakone kojima bi se stalo na put širenju tog poroka, a jedna je otišla mnogo dalje od ostalih.

Foto: Tanjug/AP
CIGARETE IDU U ISTORIJU! Naredne godine na snagu stupa zakon koji će u POTPUNOSTI ZABRANITI PRODAJU DUVANA, spasava se generacija rođena nakon 2008!

Nakon što je veliki broj zemalja širom sveta odlučio da zabrani pušenje u zatvorenim prostorima, a zatim i da drastično poveća cene duvana, jedna država je rešila da ode i korak dalje u borbi s tim opasnim porokom.

Reč je o Novom Zelandu, gde bi naredne godine na snagu trebalo da stupi zakon o zabrani prodaje cigareta svim osobama rođenim nakon 2008, a s ciljem njihove zaštite od štetnog uticaja cigareta i svih sastojaka koji se nalaze u njima. Zakon podrazumeva da svi oni koji su rođeni tačno nakon određene godine nikada u životu neće smeti da kupe paklicu cigareta.

- Želimo da se nekako osiguramo da buduće generacije nikad neće ni početi da puše - rekla je novozelandska ministarka zdravlja Ajša Veral govoreći o zakonu koji je samo deo vladine strategije u borbi protiv pušenja.  

Lekari i drugi zdravstveni eksperti u zemlji sa oduševljenjem su dočekali najavljene reforme koje bi trebalo da ograniči pristup duvanu. 

- Ovo će, kako verujemo, pomoći mnogima da ostave cigarete ili pređu na neke produkte koji su zdravstveno manje štetni. Nadamo se i smanjenju broja mladih zavisnika od nikotina - istakla je profesorka Dženet Huk sa Univerziteta u Otagu.     

Foto: Tanjug/AP

Osim po zdravlje, cigarete izazivaju i ozbiljno zagađenje 

S druge strane, pojedini novozelandski zvaničnici su upozorili da bi tako striktna mera usmerena protiv cigareta mogla da podstakne razvoj crnog tržišta, pri čemu se strahuje i da će mnogi koristiti odlaske u inostranstvo radi nabavke duvana. 

Inače, Novi Zeland je još ranije postavio zadatak da do 2025. smanji potrošnju cigareta za pet odsto, a sve s ciljem potpune eliminacije tog poroka iz svakodnevice. Trenutno u toj ostrvskoj zemlji 13 odsto odraslih konzumira cigarete, dok u Srbiji, poređenja radi,  taj postotak iznosi 40,6 odsto.