BRITANCI SE NAORUŽAVAJU PROTIV PUTINA, STIGLA JE NEBESKA SABLJA! Iz ministarstva odbrane procurio izveštaj: Pogađa i mete veličine teniske loptice!


IZVOR: Republika - 07.12.2021 | 13:25


Izvori iz Britanskog ministarstva odbrane otkrili su da će najnoviji sistem, "Nebeska sablja", biti sposoban da izađe na kraj s ruskim nevidljivim lovcima, kao što je Su-57.

Foto: Tanjug/AP
BRITANCI SE NAORUŽAVAJU PROTIV PUTINA, STIGLA JE NEBESKA SABLJA! Iz ministarstva odbrane procurio izveštaj: Pogađa i mete veličine teniske loptice!

Britanski premijer Boris Džonson izdao je naređenje da se njegova zemlja naoruža najsnažnijim sistemima kako bi mogla da odgovori na "pretnje Ruske Federacije i njenog predsednika Vladimira Putina", pa je, sudeći po izveštajima iz Ministarstva odbrane SAD, do kojih je došao list "Tajm", na nekoliko pozicija u zemlji izmeštena moćna „Nebeska sablja“ (Sky Sabre).  

U pitanju je PVO sistem koji bi trebalo da odgovori na pretnje ruskih lovaca "suhoja"

Prema saopštenju za javnost objavljenom na sajtu Ministarstva, a koje je preneo Sputnjk, novi sistem za protivvazdušnu odbranu zamenio je rakete "Rapir" koje su bile u upotrebi od 1970-ih.

- Novi projektili mogu da pogode mete veličine teniske loptice i to one koje lete brzinom zvuka - stoji u saopštenju.

Jedan sistem „Nebeska sablja“ vredan je 250 miliona funti (294,36 miliona evra), a može istovremeno da kontroliše 24 rakete koje mogu da unište lovce, dronove i pametne bombe navođene laserom.

Kako navode izvori britanskih medija, Ministarstvo je želelo da pokrene novi sistem za protivvazdušnu odbranu "kako bi se odbile pretnje koje predstavljaju ruski nevidljivi lovci, kao što je Su-57, kojem je NATO dao kodno ime Felon".

- Napredna tehnologija značajno je povećala zaštitu naših trupa iz vazduha. Najnoviji PVO sistem predstavlja moćnu demonstraciju naših borbenih sposobnosti onima koji žele da nam naude - rekao je britanski sekretar za odbrambene nabavke Džeremi Kvin.