PUTIN POBESNEO: AMERIČKA VOJSKA VEŽBALA JE NUKLEARNI NAPAD NA RUSKU FEDERACIJU! Opasni manevri kod granica: Nadirali su sa svih strana!


IZVOR: Republika - 23.11.2021 | 16:00


Zvaničnici Ruske Federacije otkrili su da su američke snage tokom nedavne vojne vežbe Thunder 10 uvežbavale nuklearni napad na njenu teritoriju i to i iz zapadnog i iz istočnog pravca.

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Profimedia, Pixabay, Tanjug/AP
PUTIN POBESNEO: AMERIČKA VOJSKA VEŽBALA JE NUKLEARNI NAPAD NA RUSKU FEDERACIJU! Opasni manevri kod granica: Nadirali su sa svih strana!

Ruski predsednik Vladimir Putin već danima upozorava međunarodnu zajednicu da Sjedinjene Američke Države, zajedno sa ostalim članicama NATO, sprovode opasne manevre u blizini granica Ruske Federacije, kao i da te akcije postaju sve učestalije i provokativnije, a sada je otkriveno i da su zapadne sile uvežbavale i nuklearni napad na tu zemlju. 

To je potvrdio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je istakao da su izuzetno strašne akcije izvedene ovog meseca, tokom vojnih vežbi strateških snaga SAD, Thunder 10.

- Američki strateški bombarderi uvežbavali su opciju primene nuklearnog oružja protiv Rusije, gotovo istovremeno iz zapadnog i istočnog pravca. Minimalna udaljenost od naše državne granice iznosila je 20 kilometara - saopštio je ruski ministar, prenosi Sputnjik.     

Osim toga, on je tokom sastanka sa kineskim kolegom Vejem Fengheom, istakao da je u proteklih mesec dana izvedeno oko 30 letova u blizini ruskih granica, što je 2,5 puta više, nego prošle godine.

- Samo u 2020. američka strateška avijacija je izvela 22 leta iznad Ohotskog mora, dok ih je 2019. bilo svega tri - dodao je ruski ministar i istakao da piloti vežbaju taktiku nanošenja raketnih udara, što predstavlja pretnju i za Kinu.

- Kina i Rusija su dugogodišnji strateški partneri - napominuo je on i dodao kako je to od posebne važnosti sada u uslovima sve veće geopolitičke turbulencije i povećanja konfliktnog potencijala u različitim delovima sveta.