DRAMATIČNO, BAJDEN POSLAO BOMBARDERE NA RUSIJU! Moćni B-1B Lanser avioni nose nuklearne projektile, PUTIN JE RANIJE UPOZORAVAO: TO NIKAKO NE ČINITE!


IZVOR: Republika - 12.10.2021 | 06:54


Opasni američki bombarderi sposobni da nose nuklearne projektile nadleteli su oblast duž same granice Ruske Federacije, uz obrazloženje Pentagona da je u pitanju bila misija provere vazdušne gotovosti i sposobnosti letelica da pruže podršku pešadiji u slučaju rata.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden sa suprugom Džil Bajden  

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je uredbu kojom se na tlu Evrope značajno povećavaju snage SAD, a među najnovijim adutima koji su stigli iz Teksasa jesu strateški bombarderi B-1B Lanser - opasne letelice sposobne da nose nuklearne projektile, koje su se, slučajno ili namerno već našle u vazdušnom prostoru Ruske Federacije, nedaleko od same granice te zemlje. 

U pitanju su dva bombardera koji su poleteli sa aerodroma u Velikoj Britaniji, a zatim preleteli teritoriju Litvanije i približili se Rusiji. Nakon preleta su dopunili gorivo u Nemačkoj.  

 

 

- Posade aviona su bile u kontaktu sa britanskim i litvanskim timovima za navođenje koji su ih obaveštavali o uslovnim kopnenim metama - saopštila je komanda vazdušnih snaga SAD za Evropu i Afriku budući da misija nije bila tajna. 

- Cilj misije bio je podizanje gotovosti i saradnja timova za navođenje koji su odgovorni za koordinaciju vazdušnih napada kao podrška pešadiji - saopšteno je u Pentagonu, prenosi Sputnjik. 

S druge strane, zvanična Moskva, predvođena ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, više puta je upozorila da se aktivnost stranih obaveštajnih aviona i bespilotnih letelica kod ruskih granica značajno povećala i upozorila je zapadne partnere da prekinu sa takvom "provokativnom praksom".