STRAVIČAN SNIMAK IZ HRVATSKE! Granična policija brutalno palicama mlati migrante, REAGOVALA I EVROPSKA UNIJA! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 07.10.2021 | 14:42


Evropska komisija se oglasila nedugo nakon objave skandaloznog snimka na kom se vidi kako se hrvatski granični policajci iživljavaju nad nesrećnim azilantima, a postoje još stravičnija svedočenja.

Foto:  

Foto: Printskrin

 

 

Stravičan snimak kako hrvatski granični policajci palicama biju migrante koji preko Balkana i dalje pokušavaju da se domognu teritorije Evropske unije (EU), objavila je televizija RTL, što je zgrozilo čitav region, ali i Evropu, pa je zbog svega reagovala i Evropska komisina na čelu sa Ursulom fon der Lajen. 

Zvaničnici tog tela saopštili su da se radi o nezakonitim postupcima, kakvi su uočeni i na granicama Turske i Grčke, pri čemu su, kako je naglašeno, posebno brutalni i sramni u Hrvatskoj. Naređena je hitna istraga

 

 
$bp("Brid_33610456", {"id":"26456","width":"600","height":"338","video":"877757","autoplay":0,"shared":true});

 

Poverenica Evropske komisije za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja, ali i o zloupotrebi evropskih sredstava.

- Neki od tih izveštaja su šokantni. Izuzetno sam zabrinuta zbog toga i čini mi se da ima naznaka o nekoj vrsti orkestriranog nasilja. Naravno da se mora sprovesti temeljna istraga - izjavila je Johansonova, prenela je Hina.

Kako je najavila, večeras će se u Luksemburgu o tome razgovarati s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarahijem i hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem.

- Ti izveštaji su vrlo štetni za našu reputaciju. Potpuno je neprihvatljivo ako su ljudi izloženi nasilju i ako je bilo zloupotrebe evropskih fondova. Stoga se o tome mora sprovesti istraga - navela je ona, ali i priznala da Evropska komisija nema dovoljno alata ni ovlašćenja u tim pitanjima, jer su spoljne granice u nadležnosti država članica, prenosi Sputnjik. 

Inače, nasilje nad migrantima u hrvatskoj dronovima su snimili i pojedini nemački i francuski, ali i hrvatski mediji.

- Kad zateknemo migrante u šumi ili negde drugo, oni obično od straha legnu na zemlju - rekao je za nemački ARD neimenovani član granične policije, prenosi Indeks.

Kako je otkrio, policajci zatim hodaju pored njih i tuku ih palicama po nogama.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga.

- Stručni tim danas je već na terenu i ima zadatak da utvrdi šta se dogodilo, ko je u tome učestvovao i gde se dogodilo... - izjavio je on.