BAJDEN BAŠ PROLUPAO! Pitao indijskog premijera da li su u srodstvu! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 24.09.2021 | 20:55


Na početku svog prvog sastanka sa indijskim premijerom Nerendrom Modijem od kada je na čelu SAD, američki predsednik Džozef Bajden je danas u Beloj kući iskoristio priliku da nešto više sazna o svom poreklu.

Foto: printskrin

Modi i Bajden na današnjem sastanku

 

- Da li smo u srodstvu? - upitao je Bajden indijskog premijera, na šta mu je Modi kroz šalu potvrdno odgovorio, prenosi Rojters.


- Otkrio sam da je postojao kapetan Džordž Bajden, koji je bio kapetan u Istočnoindijskoj kompaniji - objasnio je Bajden, uz napomenu da je jednom Ircu veoma teško to da prizna, pošto je reč o kompaniji koja je postavila temlje Britanske imperije.

On je rekao i da je saznao da je Džordž Bajden ostao u Indiji i oženio se Indijkom, ali da nije dalje uspeo da prati taj trag i da je cela svrha sastanka sa Modijem da mu pomogne da sazna više o tom čoveku.

Modi je rekao da mu je Bajden ranije pominjao vezu, pa je tražio i doneo dokumenta koja bi mogla da pomognu u popunjavanju praznina u porodičnom stablu, na šta se američki predsednik nasmejao.

Odnosi SAD i Indije su u usponu i Vašington smatra Nju Delhi ključnim partnerom u nastojanju da se suzbije kineski uticaj u indo-pacifičkom regionu, navodi Rojters.

Nakon jutrošnjeg sastanka, Bajden i Modi trebalo je da se danas u Beloj kući pridruže sastanku drugih lidera Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga (Kvad) koji uz SAD i Indiju čine Japan, i Australija.

Na samitu će, kako je najavljeno, biti reči i o napretku u distribuiranju vakcina, infrastrukturi i tehnološkoj saradnji.

Lideri Kvada razgovaraće uživo, nakon Bajdenovog sastanka sa Modijem, a odvojeno američki predsednik treba da se sastane sa japanskim premijerom Jošihide Sugom.