TRAMP "REKONSTRUIŠE" BELU KUĆU: Ljudi za Bliski istok se povlače sa funkcije?!


IZVOR: Republika - 09.12.2017 | 13:14


Zamenica savetnika za nacionalnu sigurnost Bele kuće, Dina Pavel, koja je bila ključna osoba zadužena za Bliski istok, povući će se početkom godine s dužnosti u administraciji Donalda Trampa, objavila je Bela kuća.

Foto: Tanjug/AP

Tramp za godišnjicu sve okreće naopačke

Pavel je od ranije planirala da ostane samo godinu dana na dužnosti, i napustiće Belu kuću početkom godine kako bi se vratila kući u Njujork, saopštila je glasnogovornica Sara Sanders.

Paveliova blisko je sarađivala s Trampovim zetom i savetnikom Džerardom Kašnerom u američkim naporima na Bliskom istoku i putovala s Trampom u inostranstvo kao ključna osoba zadužena za Bliski istok.

U januaru se navršava godina dana mandata američkog predsednika Trampa u Beloj kući pa se očekuju i promene u sastavu američke administracije.

Spekulacije o smenama u Beloj kući na prvo mesto stavljaju državnog sekretara Reksa Tilersona, za kojeg se nagađa da bi mogao da ga zameni direktor CIA-e Džoi Pompeo, te potom ekonomskog savetnika Gerija Čona.

Trampova odluka da jednostrano prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela naišla je na osude širom arapskog sveta. 

Odluka Donalda Trampa o jednostranom priznanju Jerusalima za izraelski glavni grad nije u skladu s rezolucijama Veća sigurnosti, rekli su u petak ambasadori Francuske, Velike Britanije, Italije, Švedske i Nemačke, ali nisu spomenuli mere odmazde.