KORONA I POŽARI KOMBINACIJA KOJA UBIJA! Nova studija otkrila je kako vatrene stihije utiču na PANDEMIJU KOVIDA 19!


IZVOR: Republika - 17.08.2021 | 11:47


Najnovija studija istraživača sa Univerziteta Harvard pokazala je da vatrene stihije koje besne širom planete već nedeljama unazad imaju veoma jak uticaj na pogoršanje pandemije KOVIDA-19, pa čak izazivaju i lakše širenje oboljenja.

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Novo istraživanje o vezi korone i požara izaziva jezu 

Uticajni američki dnevnik Vašington post objavio je da je najnovija studija Univerziteta Harvard pokazala da su požari, koji su u prethodnom periodu besnili na različitim tačkama na planeti, doveli do katastrofalnog uticaja na pandemiju koronavirusa, te da ljudima koji su pozitivni na KOVID-19 simptomi mogu dramatično da se pogoršaju usled delovanja štetnih supstanci otpuštenih u atmosferu usled vatrenih stihija. 

- Istraživanje je pokazalo da izloženost zagađenom vazduhu može da dovede do značajnog porasta procenta obolelih od KOVIDA-19, pa i većeg broja smrtnih slučajeva - navodi Vašington post i otkriva da je taj "trend" zabeležen u Kaliforniji i u Vašingtonu, gde je tokom 2020. značajan broj slučajeva infekcija koronavirusom mogao direktno da se poveže s rastućim procentom štetnih gasova u atmosferi.

Podsetimo, prethodne godine su tim dvema državama besnele vatrene stihije. 

- Sada nam je jasno da je to veoma opasna kombinacija - istakla je Frančeska Dominići, profesorka biostatike na Harvardu i jedan od autora studije, naglasivši da je to veoma zastrašujuće budući da i u ovom trenutku širom sveta besne razorni požari. 

Požari u Americi iz 2020. doveli su do prave dimne oluje koja je u Oregonu i Vašingtonu izazvala strašne posledice.  

Da bi utvrdili vezu između dima od požara i KOVIDA-19 istraživači su sastavili statistički model koji je poredio podatke iz 92 okruga u državama Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu nakon vatrenih stihija koje su besnele između marta i decembra 2020. Samo u te tri države je od koronavirusa umrlo 73.000 ljudi.  

- Došli smo do podatka da je u tim okruzima rast broja obolelih bio dramatičan u odnosu na ostale delove SAD gde nije bilo požara - navedeno je u studiji i istaknuto da dim značajno pogoršava stanje respiratornih organa, posebno kod osoba koje pate od astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća. 

- Usled života u zadimljenim prostorima dolazi i do mentalnih problema, pa mogu da nastupe i ozbiljna stanja poput anksioznosti i depresije - upozoreno je u istraživanju.   

Na pogubnu vezu dima i koronavirusa upozorila je još prolšle godine specijalista za vazduh Kejtlin Keli, koja je istakla da postoje jasni dokazi kako se stanje KOVID-pacijenata značajno pogoršava ukoliko su na bilo koji način izloženi bilo kakvom dimu. 

- Ukoliko neko ima koronavirus i udiše izduvne materije koje se otpuštaju usled požara, može se očekivati pogoršanje stanja. Takođe, dim može da oslabi imunitet i vitalnost respiratornih organa, pa oni postaju osetljiviji na prisustvo KOVIDA-19 - objasnila je Kelijeva i pohvalila novu studiju Harvarda koja je potvrdila ono na šta je ona upozoravala još pre godinu dana.