(FOTO) NEVIĐENI SKANDAL U UKRAJINSKOJ ARMIJI - NAPADNUTE ŽENE VOJNICI! Jedan deo uniforme izazvao je zgražavanje sveta: POSTALE SU ŽRTVE SEKSIZMA!


IZVOR: Republika - 03.07.2021 | 14:24


Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je fotografije svojih pripadnica kako vežbaju pred predstojeću paradu povodom 30 godina samostalnosti bivše republike SSSR, izazvavši salve negativnih komentara zbog obuće koju su one nosile.

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija 

Neviđeni skandal potresao je Ukrajinsko ministarstvo odbrane nakon što je objavilo fotografije pripadnica oružanih snaga te bivše republike SSSR dok vežbaju marš za predstojeću paradu povodom obeležavanja 30 godina od raspada Sovjetskog Saveza, a na kojima se vidi kako devojke, umesto tradicionalnih vojničkih čizama nose salonke i to na štiklu. 

Ta promena na uniformi izazvala je zgražavanje širom sveta, a mnogi su optužili ministarstvo da je svoje pripadnice otvoreno stavilo kao mete za seksističke napade i uvrede. 

Teško je zamisliti idiotskiju, štetniju ideju - rekla je Ina Sovsun, opoziciona poslanica u Državnoj Radi, ukrajinskom parlamentu, u koji je došla noseći u rukama par ženskih cipela s visokom petom.

Isto je odreagovala i Elena Kondratjuk, potpredsednika parlamenta, koja je ministru odbrane Andriju Taranu postavila pitanje kako uspeti u sramoćenju nečega što je trebalo da bude događaj za pamćenje u Ukrajini, a zatim je i sama dala odgovor. 

- Tako što ćete naterati žene vojnike da nose cipele na štiklu na vojnoj paradi?! Žao mi je zaista, gospodine ministre, ali kada sam ovo videla na sajtu ministarstva potpuno sam se zgranula. Jel to vaš način da se približite standardima NATO? - upitala je Kondratjukova ironično.    

 

 

Slično je reagovala i poslanica Irina Geraščenko, koja je istakla da bi i ministar Taran i predsednik Volodimir Zelenski trebalo da se pojave na predstojećoj paradi u cipelama na štiklu. 

Ministarstvo je, inače, na svom sajtu objavilo skandalozne fotografije devojaka kako marširaju u salonkama, a zatim i njihove komentare u kojima su one priznale da im je hodanje na štiklama, tačnije marširanje, palo znatno teže nego u čizmama. 

Danas se po prvi put vežba odvija u cipelama s potpeticom - rekla je kadetkinja Ivana Medvid i dodala da je na taj način taj zadatak postao nešto teži, ali da se sve devojke trude. 

 

 

Inače, zamenica šefa Rade je istakla da se dosad u sukobima u pobunjenim pokrajinama Donjeck i Lugansk borilo čak 13.500 žena. Osim toga, ukupno u vojsci služi 31.000 njih, od kojih su 4.000 dobitnice različitih odlikovanja.