AMERIKA NAORUŽAVA ALBANIJU CRNIM JASTREBOVIMA! Svi se pitaju: Šta se to sprema u regionu, već je stigao i "Patriot"


IZVOR: Republika - 24.05.2021 | 15:03


Šef Kancelarije za odbrambenu saradnju pri američkoj ambasadi u Tirani, Erol Munir, otkrio je kad moćni helikopteri stižu u Albaniju, kao i da je sistem "Patriot" već instaliran u Kučovu.

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

"Crni jastreb" je jedan od najjačih simbola američkih vojnih snaga 

Američka vojska odlučila je da Albaniju naoruža svojim moćnim helikopterima "Crni jastreb" (Black hawk), što je potvrdio i šef Kancelarije za odbrambenu saradnju pri američkoj ambasadi u Tirani Erol Munir, a što je pokrenulo lavinu spekulacija o tome zbog čega su se SAD i NATO sada odlučile na taj potez. 

Prema navodima Munira, u pitanju su dva helikoptera koji bi trebalo da stignu do 2023, a cilj je, kako je naglasio, razvoj i jačanje vojnih kapaciteta Albanije.  

- Nastavićemo da pomažemo oružanim snagama Albanije da jačaju svoje sposobnosti - poručio je Munir za Juronjuz Albanija i naglasio da NATO nema konkretne planove za izgradnju još jedne vojne baze u Albaniji, osim postojeće vazduhoplovne u Kučovu, gde očekuje da će radovi početi ove godine.

- Na tom lokalitetu su već raspoređeni sistemi "Patriot" - otkrio je Munir. 

Inače, on je vežbe "Branilac Evrope 2021" opisao kao ogroman uspeh i istakao da je nekoliko, kako je rekao, važnih generala NATO posetilo Albaniju u proteklih nekoliko godina kako bi ispitali mogućnosti za dalja ulaganja.

Naveo je i da su u tim vojnim vežbama učestvovali pripadnici oružanih snaga iz 26 zemalja, kao i 12 helikotera "Crni jastreb".