(VIDEO) SVET SE TRESE ZBOG PUTINOVE NAJAVE! Ovo oružje u trenu može da SRAVNI SA ZEMLJOM Englesku i Vels


IZVOR: Republika - 06.05.2021 | 14:40


Ruski predsednik Vladimir Putin šokirao je svet najavom da će ove godine još čak tri puta biti testiran najmoćniji projektil na svetu, Sarmat RS-28, težak 208 tona, koji može da preleti i više od 18.000 kilometara.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin planira da novo oružje u upotrebi bude 2022. 

Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da će njegova zemlja ove godine sprovesti još tri testiranja najmoćnijeg oružja koje je svet ikad video i koje je u stanju da u trenu sa zemljom sravni teritoriju veličine Engleske i Velsa, čime je prestravio čitavu planetu budući da se najpre verovalo kako su priče o projektilu Sarmat RS-28 samo puke spekulacije, a kasnije da svakako neće biti u upotrebi u skorije vreme.

Šef Kremlja je upravo sve te priče negirao najnovijom najavom i to nakon što je prvo testiranje, kako se pokazalo, prošlo više nego uspešno. 

- Još tri testiranja interkontinentalne balističke rakete Sarmat biće sprovedena tokom 2021. na posebno izabranim lokacijama - saopštio je neimenovani izvor iz vrha ruske vojske agenciji TAS.

U pitanju je 208 tona teško oružje, koje, kako navodi Dejli mejl, predstavlja "najveću zver u arsenalu ruskog predsednika Putina, koja ulazi u upotrebu već 2022", a koju Zapad već uveliko zove Sotona 2. 

 

 

Prema navodima ruske agencije, lansiranja će biti sprovedena iz podzemnog silosa u Plesetsku i pogodiće mete na dalekoj Kamčatki na pacifičkoj obali.

Jedan test bi trebalo da se sprovede i sa maksimalnim dometom od čak 18.024 kilometra, što znači da je projektil u satnju da direktno pogodi i mete u SAD. Uz to, on ima takvu razornu moć da je u stanju da osim teritorije veličine Engleske i Velsa, uz trenu uništi državu poput američkog Teksasa.  

Inale, najnovija Putinova najava dolazi samo nekoliko dana pred održavanje velike vojne parade 9. maja u srcu Moskve povodom Dana pobede Ruske Federacije nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Takođe, saopštenje je objavljeno u trenutku izuzetno zategnutih odnosa Rusije sa Zapadom zbog situacije u Ukrajini i optužbi SAD da je Moskva svojim sajber-napadima nanela veliku štetu Americo, "posebno zbog ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2020.".    

Sarmar bi, podsetimo, trebalo da u ruskom oružanom arsenalu zameni projektil R-36M2 Vojvoda, koji je dosad smatran najmoćnijom raketom na svetu otkad je postao operativan sedamdesetih godina prošlog veka.