IZ RUSIJE STIŽE JESTIVA VAKCINA PROTIV KORONE! Naučnici oduševljeni: Imaće ukus jednog poznatog proizvoda od MLEKA


IZVOR: Republika - 17.04.2021 | 10:29


Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga najavio je da će najkasnije za godinu dana na tržištu da bude dostupan jedinstven proizvod koji će se boriti protiv koronavirusa, a istovremeno biti lako primenljiv.

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Ruska Federacija uskoro će na tržište izbaciti vakcinu protiv koronavirusa koja će se unositi oralno, a koja će, ni manje ni više, imati i veoma prijatan ukus jedne čuvene poslastice. 

To je obelodanio direktor Instituta za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga Aleksandar Dmitrijev, otkrivši da ta institucija planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine na svetu. Kako je istakao, ona će imati ukus kao poznati ruski mlečni proizvod - "rjaženka".

- Prema proceni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje - rekao je Dmitrijev, a prenosi Sputnjik, i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. ili početkom 2022. godine.

Kako je objasnio autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov, posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu njegove primene.

- I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju "lovci" na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA) - pojasnio je taj naučnik.

Foto: printscreen/youtebe.com

Rjaženka je čuveni mlečni proizvod u Rusiji 

Prema njegovim rečima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi probiotika - živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlečni proizvodi. Dakle, u sastavu IEM već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

Podsetimo, ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv KOVIDA-19 u obliku jogurta.