NAPADNUT BAJDEN! Predsednik SAD saopštio je istorijsko visoki vojni budžet, a onda se dogodilo ono što nikako nije očekivao


IZVOR: Republika - 11.04.2021 | 12:38


Američki predsednik Džo Bajden pokušao je da najavom budžeta SAD za vojsku, najvećim još od Drugog svetskog rata, pobere simpatije u svojoj zemlji, ali je izazvao suprotan efekat.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden na meti kritika

Američki predsednik Džo Bajden žestoko je napadnut nakon što je saopštio da će vojni budžet Sjedinjenih Američkih Država za narednu godinu, koji ide u ruke Ministarstvu odbrane, to jest Pentagonu, iznositi 715 milijardi dolara, što je čak 1,5 odsto više nego u vreme njegovog prethodnika Donalda Trampa. 

I dok je Bajden očekivao kako će mu ta odluka doneti veću podršku u prvom kvartalu mandata, budući da se i nije pokazao u najboljem svetlu nakon niza gafova i skandaloznih istupa u javnosti, dogodilo se upravo suprotno. Mnogi su predsednika napali zbog odluke da Pentagonu poveća sredstva, budući da zemlja grca zbog borbe s pandemijom koronavirusa, a ministarstvo odbrane "besomučno troši novac koji bi mogao da bude iskorišćen u zdravstvenom sistemu". 

- Ne postoji nikakvo opravdanje da se izglasa najveći budžet Pentagona još od Drugog svetskog rata, veći i od troškova tokom Korejskog i Vijetnamskog rata, pa čak veći i od vremena kada je Regan upumpavao pare u vojsku. Bajden se plaši da ne ispadne slabić - napisao je na Tviteru američki analitičar Dđozef Kirinkone. 

Odmah za njim oglasio se i profesor Robert Rič koji je naglasio da su troškovi Pentagona već ionako skandalozno visoki. 

 

 

- Pentagon svake godine troši 740 milijardi dolara, dve milijarde svakog dana, milion svakog minuta. Poslednja stvar koja nam je potrebna je veći vojni budžet - naveo je on na Tviteru. 

Reagovala je i kongresmenaka Pramila Džajapal, koja je istakla kako SAD troše više nego narednih 10 nacija zajedno. 

 

 

- Poslednja stvar koja je sada potrebna Pentagonu jeste još novca. Sada je vreme da budžet bude skresan, a ne povećan. Vreme je da se investira u ljude, a u oružje - navela je ona. 

Najveće kritike Bajden je pobrao iz svoje sopstvene demokratske stranke, iz koje je upozoreno da nije u redu da se toliko novca izdvaja za vojni budžet u trenutku kada se čitav svet bori s opakom pandemijom koronavirusa. Kritike su usledile i iz redova republikanaca. 

- Usred pandemije je krajnje neukusno povećavati budžet za vojsku kako bi profitirali proizvođači oružja, dok se pripadnici naroda u nekim zemljama bore za svaki život. To je krajnje poražavajuće - rekla je republikanka Ro Kana s kojom se složio vremešni demokrata i senator Berni Sanders i najavio istragu zbog činjenice da Amerika troši više za vojsku nego mnoge nacije zajedno, a da pritom, kako je naglasio Sanders, nimalo nije bezbednija država. 

Foto: Tanjug/AP

Pentagon 

Pojedini kritičari Bajdenove najave za budžet za vojsku u 2022. tvrde da toliko izdvajanje za Pentagon govori u prilog činjenici kako "oružani industrijski kompleks u SAD kontroliše korumpirane vlastodršce u obe američke političke stranke", pa da je to razlog izdvajanja tolikog novca u te svrhe