DRAMATIČNO UPOZORENJE AMERIČKOG ADMIRALA: Moguć je nuklearni rat sa Rusijom i Kinom!


IZVOR: Republika - 03.02.2021 | 08:39


Sjedinjene Američke Države moraju da budu spremne za nuklearni rat protiv Rusije ili Kine, smatra načelnik Strateške komande SAD admiral Čarls Ričard.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Foto: Ilustracija

Ričard navodi da Pentagon od raspada SSSR-a nije morao da razmatra verovatnoću direktnog vojnog sukoba sa nuklearnom silom, ali sada se situacija promenila, napisao je admiral u članku za februarsko izdanje zvaničnog lista Američkog pomorskog instituta.

- Postoji realna mogućnost da bi regionalna kriza sa Rusijom ili Kinom brzo mogla eskalirati u sukob sa upotrebom nuklearnog oružja, ako one budu smatrale da bi nakon poraza uz upotrebu konvencionalnog oružja nastala pretnja za politički sistem ili državu - smatra Ričard.

Prema rečima admirala, ne može se isključiti mogućnost da se potencijalni neprijatelj odluči za upotrebu nuklearnog arsenala.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

On smatra da, dok se američko Ministarstvo odbrane usredsređivalo na borbu protiv terorizma, Rusija i Kina su započele agresivno da osporavaju međunarodne norme i mir u svetu koristeći silu i vojne pretnje na načine neviđene od vrhunca Hladnog rata, a u nekim slučajevima i na način neviđen tokom Hladnog rata, kao što su sajber napadi i pretnje u svemiru.

Na takva dejstva Vašington bi trebalo da odgovori, istakao je Ričard.

- Moramo aktivno da konkurišemo kako bismo obuzdavali njihovu agresiju - popuštajući njihovim inicijativama, rizikujemo da ojačamo njihovu percepciju da Sjedinjene Američke Države ne žele ili ne mogu da odgovore, što bi moglo dodatno da ih isprovocira - piše admiral.

Osim toga, on je primetio „otrežnjujući" rast strateških sposobnosti Kine i Rusije. Između ostalog, detaljno je opisao modernizaciju ruskih nuklearnih snaga i razvoj novog naoružanja.

 

 
$bp("Brid_12341510", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});