Bela kuća saopštila: Tramp proglašava VANREDNO STANJE!


IZVOR: alo, Republika - 12.01.2021 | 10:42


Američki predsednik Donald Tramp odobrio je proglašenje vanrednog stanja za Vašington, koje bi trebalo da traje do 24. januara, saopštila je danas Bela kuća.

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi Rojters - To je učinjeno nakon što su službe upozorile na bezbednosne pretnje tokom inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena naredne nedelje.

- Vanredno stanje proglasila je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bouser prošle srede, nakon upada demonstranata u Kongres i jer su posle toga počele da se pojavljuju informacije o planiranim neredima tokom inauguracije -piše američki Politiko.

Kako se navodi proglašenje vanrednog stanja omogućiće Odeljenju za nacionalnu bezbednost i Saveznoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama da pomognu gradu u bilo kakvoj vanrednoj situaciji.

Bouser je u nedelju tražila od v.d. sekretara za nacionalnu bezbednost Čadu Volfu da odobri deklaraciju pre nego što dođe do katastrofe, kao i da produži angažovanje američke tajne službe za inauguraciju od 11. januara do 24. januara umesto ranije planiranog 19. i 21. januara.

Volf je neposredno pre nego što je Tramp odobrio vanredno stanje podneo ostavku navodeći probleme oko njegovog imenovanja, a Politiko navodi pozivajući se na neimenovani izvor da je to uradio zbog prošlonedeljnih dešavanja.