ORBANOV SARADNIK NA GEJ-ORGIJAMA: Mađarski evroparlamentarac zbog skandala podneo ostavku!


IZVOR: Republika - 02.12.2020 | 21:33


Uticajni mađarski evroparlamentarac Jozef Sajer (59), jedan od osnivača vladajuće stranke Fides zajedno sa premijerom Viktorom Orbanom, podneo je ostavku na funkciju u Evropskom parlamentu nakon što je tokom policijskog časa u Briselu uhvaćen kako niz oluk pokušava da pobegne sa gej-orgija u belgijskoj prestonici.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

U ŠOKU: Viktor Orban

Mediji u toj zemlji objavili su prvo da je belgijska policija izvršila raciju nakon dojave građana da se u njihovoj zgradi održava seksualna zabava u vreme zabrane okupljanja zbog epidemije koronavirusa. Pripadnici snaga reda su zatekli 25 golih muškaraca i nekoliko ženskih osoba među kojima su bile i diplomate i evroparlamentarci, uključujući Sajera, koji je pokušao da pobegne spuštajući se niz oluk, pri čemu je raskrvario ruke. Kada je uhvaćen, u njegovom rancu su pronađeni narkotici, a policija ga je potom otpratila do njegovog stana, gde je identifikovan pomoću diplomatskog pasoša.

Sajer, koji je oženjen i ima ćerku, u nedelju je podneo ostavku u Evropskom parlamentu, gde je bio od ulaska Mađarske u Evropsku uniju 2004. i obavljao je funkcije šefa poslaničkog kluba i člana Komiteta za spoljne poslove. Do prošle godine bio je i zamenik predsednika Evropske narodne partije (EPP), vodeće političke snage desnog centra u EU. Ostavku je obznanio u utorak izjavom za javnost u kojoj je naveo da mu je belgijska policija izdala samo službeno usmeno upozorenje pošto nije koristio droge, a tvrdio je i da ne zna ništa o tableti ekstazija nađenoj u njegovom rancu. Sajer je poručio i da duboko žali zbog kršenja ograničenja okupljanja koja su uvedena da bi se sprečilo širenje KOVID-19.

Britanski mediji navode da je Sajer učestvovao u izmeni mađarskog ustava dodavanjem odredbe kojom se "štiti institucija braka kao zajednice muškarca i žene". Orbanova vlada je, kao i vlada Poljske, često dolazila u sukob s EU u vezi sa gej-pravima.

Fides: Ostavka jedina ispravna odluka

Poslanički klub mađarske vladajuće stranke Fides u Evropskom parlamentu objavio je saopštenje u kojem je navedeno da je Sajer "postupio ispravno što je podneo ostavku" i da je to "jedina ispravna odluka". Saopšteno je da se osramoćeni parlamentarac "izvinio porodici, svojoj političkoj zajednici i glasačima".