"Samo je Kina sposobna da neutrališe virus": Vlasti u Pekingu pokrenule masovna testiranja i nove mere


IZVOR: Tanjug, Republika - 23.11.2020 | 08:04


Nakon što je otkriveno više lokalnih transmisija kovid infekcija u tri kineska grada, vlasti u Pekingu su pokrenule masovna testiranja više miliona ljudi, uvele novo "zaključavanje" i naredile zatvaranje škola.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

S obzirom da su mnogi eksperti upozorili da hladnije vreme pogoduje širenju koronavirusa, uporedo sa sezonskim padom temperature uvedene su i mere širokih razmera u gradovima Tijanđin, Šangaj i Mazuli iako broj novootkrivenih slučajeva u Kini nije veliki u poređenju sa SAD i drugim zemljama koje su se našle na udaru novog epidemijskog talasa.

U izveštaju AP se navodi da je Nacionalna zdravstvena komisija saopštila da su u poslednja 24 sata otkrivena 2 nova slučaja u Šangaju, ukupno 7 od prošlog petka.

Nakon što je u Tijanđinu otkriveno 5 novozaraženih, zdravstveni radnici su testirali više od 2,2 miliona građana samo u okrugu Binhai.

I u Manzuliju, gradu sa više od 200 hiljada stanovnika, otkrivena su 2 nova slučaja kovida-19, pa su vlasti naredile testiranje svih žitelja.

Uprkos kritikama iz sveta da kineske vlasti sprovode drakonske mere, glavni kineski epidemiolog Zeng Guang izjavio je da je "samo Kina sposobna" da neutrališe virus.