Lavrov: Koronavirus potvrdio koliko je važno da se Evropljani ujedine pred zajedničkim pretnjama


IZVOR: Sputnjik, Republika - 04.11.2020 | 23:43


Rusija je spremna da sarađuje na polju vakcinacije protiv kovida 19 i u okviru Saveta Evrope nikakva politička razmatranja ili ekonomske kalkulacije ne smeju biti iznad interesa zaštite zdravlja građana, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Sergej Lavrov

- Prva vakcina protiv virusa korona "Sputnjik V" je registrovana u Rusiji. Razvijamo još dve vakcine. Spremni smo za saradnju na polju vakcinacije i sa Savetom Evrope - rekao je Lavrov u obraćanju učesnicima 130. ministarske on-lajn sednice Komiteta ministara Saveta Evrope.

- Znamo da uspesi naše zemlje nisu svima po volji. Nikakva politička razmatranja, nikakva ekonomska kalkulacija ne smeju se stavljati iznad interesa zaštite zdravlja građana - naglasio je ruski ministar.

Lavrov smatra da je "koronavirus potvrdio koliko je važno da se Evropljani ujedine pred zajedničkim pretnjama".

- Oduvek smo verovali u ujedinjujući potencijal Saveta Evrope. U njemu smo videli prototip zajedničke evropske kuće. Međutim, moramo iskreno da priznamo da je naše četvrtvekovno iskustvo života u ovoj "kući" dvosmisleno, jer postoje dostignuća, ali i neostvarene nade i razočaranja - izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu "Sputnjik V" za prevenciju nove infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut "Gamaleja" zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.