EVROPSKI LIDERI UZ PARIZ: Oni su osudili TEROR U FRANCUSKOJ!


IZVOR: Republika - 29.10.2020 | 13:58


Brojni svetski lideri i funkcioneri EU su se ujedinili u žalosti posle krvavih scena u Francuskoj.

Foto: Tanjug/AP

Lideri osudili krvoproliće u Francuskoj

Troje ljudi je ubijeno u napadu jedne osobe muslimanske veroispovesti, izvršenom u katoličkoj crkvi u Nici. Starijoj ženi je odrubljena glava na oltarun crkve, dok su zaklani zatečeni i jedan muškarac i još jedna žena.

Takođe, u Avinjonu je jedan musliman pretio prolaznicima na ulici sa nožem u rukama, napao grupu policajaca uz povike "Alahu ekber" i nedugo zatim likvidiran na licu mesta. 

Treći brutalan atak desio se u francuskom konzulatu u Saudijskog Arabiji. Radnik obezbeđenja je izboden nožem više puta.

Gnev rakidalnih islamista iskazan u današnjim incidentima je potpirio potez, takođe ubijenog,  francuskog profesora koji je na podrugljiv način prikazao proroka Muhameda. Likvidiran je od strane jednog Čečena.

 
$bp("Brid_03979534", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Najmoćnija žena Evrope, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je saučešće u vezi sa napadom vernika u francuskoj Nici.

- Duboko sam potresena stravičnim ubistvima u crkvi u Nici. Nemačka je solidarna sa narodom Francuske u ovim teškim časovima - rekla je Merkel.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson napisao je na Tviteru da je zapanjen jutrošnjim vestima iz Nice o “varvarskom napadu” na baziliku Notr Dam.

- Naše misli su uz žrtve i njihove porodice, a Velika Britanija čvrsto stoji uz Francusku protiv terora i netolerancije - poručio je Džonson i na francuskom jeziku.

Turska je najoštrije osudila napad koji se danas dogodio u crkvi Notr Dam u francuskom gradu Nici.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova navodi se da Turska oseća solidarnost sa francuskim narodom protiv nasilja i terorizma, prenosi Rojters.

Holandski premijer Mark Rute poručio je danas građanima Francuske da nisu sami.

- U borbi protiv ekstremizma niste sami. Holandija stoji uz vas - napisao je Rute na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je brutalni napad koji se dogodio u Nici i poručila da je "svim srcem" uz Francusku.

- Cela Evropa je solidarna sa Francuskom. Ujedinjeni smo i odlučni u borbi protiv varavarizma i fanatizma - napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Fon der Lajen je izrazila i saučešće sa žrtvama i porodicama ubijenih u atentatima u Francuskoj.

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj kaže da je duboko potrešen "varvarskim atentatima" počinjenim u Nici i Avinjonu u Francuskoj.

Borelj je izrazio saučešće porodicama žrtva i poručio da EU stoji uz Francuze i Francusku.

- Zajedno smo u Evropi i svetu u borbi protiv mržnje i terora - napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

Liderka desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen izjavila je da je došlo do dramatičnog ubrzanja islamskih ratnih akata protiv građana Francuske i pozvala na iskorenjivanje islama.

Ona je na svom Tviteru rekla da bi lideri Francuske trebalo da obezbede globalni odgovor sa ciljem da se iskoreni islamizam iz zemlje.