Španija: Na sastanku vlade odlučuju o policijskom času i VANREDNOM STANJU


IZVOR: Tanjug, Republika - 25.10.2020 | 10:33


Španski premijer Pedro Sančez sazvao je danas sastanak vlade kako bi pripremio novo vanredno stanje za sprečavanje širenja korona virusa.

Foto: pixabay.com


Nakon sastanka u Španiji bi mogao da bude uveden policijski čas i druga ograničenja širom zemlje, ocenjuje Rojters.

Sančezova vlada saopštila je sinoć da se većina španskih regionalnih lidera složila sa uvođenjem novog vanrednog stanja i da će na današnjem sastanku proučiti njegove uslove.


Španska vlada je već proglasila dva vanredna stanja tokom pandemije. Prvo je proglašena u martu širom države, a ukinuto je u junu.

Drugo je stupilo na snagu na dve nedelje u Madridu i trajalo je do subote.

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja rekao je da njegova agencija i regionalni zdravstveni zvaničnici razmatraju kako da primene noćni policijski čas, možda od 21.00 časa, poput onih koji su već na snazi u većim francuskim gradovima.

Španija je ove nedelje postala prva evropska zemlja koja je premašila milion zvanično evidentiranih slučajeva kovid-19. Ali Sančez je u petak u nacionalnom televizijskom obraćanju priznao da bi stvarna cifra mogla biti veća od tri miliona, zbog rupa u testiranju i drugih faktora.

Španija je u petak prijavila skoro 20.000 novih dnevnih slučajeva i još 231 smrtni slučaj, čime je ukupan broj preminulih porastao na 34.752.