SZO nije optimistična: USPORAVA SE BROJ NOVOZARAŽENIH, ALI...


IZVOR: Tanjug, Republika - 25.08.2020 | 11:35


Pandemija koronavirusa se i dalje širi, ali se porast broja novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 usporio na globalnom nivou, izuzev u Jugoistočnoj Aziji i Istočnom Mediteranu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Foto: wikimedia.org

Svetska zdravstvena organizacija

SZO je u poslednjem izveštaju o pandemiji, koji je objavljen u ponedeljak, istakla da Severna i Južna Amerika i dalje predstavljaju najteže pogođene regione, u kojima je u toku prošle nedelje potvrđena polovina broja novozaraženih od preko 1,7 miliona i 62 odsto od 39.240 smrtnih slučajeva od posledica Kovid-19.

U toku prošle nedelje, broj novozaraženih opao je za četiri odsto u odnosu na sedmicu koja joj je prethodila, dok je broj preminulih manji za 12 odsto, navela je SZO, a prenela agencija Rojters.

Jugoistočna Azija, druga u svetu po ozbiljnosti epidemiološke situacije, prijavila je porast broja novozaraženih za 28 odsto, dok je broj preminulih od korone veći za 15 odsto.

 
$bp("Brid_98354679", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

I u regionu Istočnog Mediterana povećao se broj obolelih od Kovid-19, i to za četiri odsto, dok je broj smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti u konstantnom padu tokom poslednjih šest nedelja.

Novozaraženih i preminulih od korona virusa u Africi je u toku prošle sedmice bilo manje za osam do jedanaest odsto, navodi se u izveštaju SZO.

U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva Kovid-19 u konstantnom je porastu u poslednje tri nedelje.

U toku poslednje sedmice on je tek neznatno uvećan, za jedan odsto, dok je broj preminulih od posledica zaraze koronom nastavio da raste.

 
$bp("Brid_98354695", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Region Zapadnog Pacifika beleži pad novozaraženih za pet odsto, pokazuju podaci SZO.

Prema statistici agencije Rojters, preko 23,65 miliona ljudi u svetu je do sada zaraženo korona virusom, dok je od posledica bolesti izazvane njime umrlo 811.895 pacijenata.