(FOTO, VIDEO) Preko 70.000 ljudi ustalo protiv Lukašenka


IZVOR: Republika - 23.08.2020 | 14:34


Širom Belorusije počinju protesti koji su najavljeni kao najmasovniji dosad. Kako piše beloruski Belsat do sada se okupilo oko 70.000 demonstranata na Trgu nezavisnosti u Minsku.

Foto: Tanjug/AP

Oni pevaju i uzvikuju "Lukašenko, odlazi!".

Prema objavljenim fotografijama i snimcima na društvenim mrežama, broj okupljenih postaje sve veći, pa je moguće da će i zaista da sruši rekord.

Foto: Tanjug/AP

Demonstrantima su se pridružili i brojni štrajkači iz fabrika.

Mnogi koji pokušavaju da stignu do Minska su sprečeni u tome, javalja Belsat pozivajući se na svedoke koji kažu da organi reda pretražuju automobile u potrazi za simbolima opozicije.

Pojedini putevi do Minska su delimično blokirani zbog toga.

Foto: Tanjug/AP

Prethodno su na ulice izašli pripadnici snaga obezbeđenja

Policija je prethodno pooštrila mere bezbednosti u centru Minska pre nego što opozicija započne svoj marš "Nova Belorusija" u prestonici, rekla je za TASS u nedelju portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova.

Foto: Tanjug/AP

- Situacija u gradu je do sada mirna i pod kontrolom. Bezbednosne mere se preduzimaju zbog novih planiranih akcija opozicija - rekla je portparolka. POGLEDAJ GALERIJU

TASS je ranije u toku dana izvestio da se kolona specijalnih vozila i autobusa sa policijskim službenicima kretala prema centru Minska. Deo vozila stigao je do Doma vlade na Trgu nezavisnosti i mnogi prilazi centru bili su blokirani.

Beloruska saobraćajna policija izvodi specijalnu operaciju pod nazivom Filter, posvećujući posebnu pažnju putevima na ulazu u Minsk, javlja Tanjug.

U međuvremenu, portal "Nasha Niva" objavio je 23. avgusta vest da je da je telo demonstranta Mikite Kriucova pronađeno u šumi u blizini Minska sa znakovima višestrukog premlaćivanja.

Foto: Tanjug/AP

Kriucov nestanak je prijavljen nakon učešća u protestima u Minsku 12. avgusta. Do sada je potvrđeno da su dve osobe ubijene na protestima zbog izbora u Belorusiji.

Lukašenko tvrdi da su protesti podstaknuti sa Zapada, uključujući SAD, i da NATO raspoređuje snage na zapadnim granicama Belorusije. On je naredio rukovodstvu Ministarstva odbrane da reaguje bez upozorenja u slučaju povrede zapadne granice.

Foto: Tanjug/AP

- Neće biti upozorenja. Upozorili smo ih. Ako povrede državnu granicu, reagovaćemo bez upozorenja - rekao je Lukašenko.

Protesti u Belorusiji traju od 9. avgusta kada je na predsedničkim izborima pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, kojeg opozicija optužuje za kradju glasova.